Парламентът прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение

...
Парламентът прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене промени в Конституцията

Парламентът одобри на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията. Промените поддържаха 164 народни представители.

Вносители на законопроекта са Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Десислава Атанасова и група народни представители.

Сред главните акценти в него е подсилване независимостта на съда посредством структурна промяна на Висшия правосъден съвет, промяна на прокуратурата, промяна на институцията на служебния кабинет, транспарантен избор на самостоятелни регулаторни и контролни органи.

Законопроектът включва Висшият правосъден съвет да остане административен и кадрови орган единствено за съдиите. Предвижда се и основаване на Прокурорски съвет като административен и кадрови орган за прокурорите и следователите.

В плана е заложено съкращаване на парламентарната квота във Висш съдебен съвет до една трета от състава (петима членове) от 15-членен орган. Осем членове следва да се избират директно от съдиите, като съставляват другите равнища на правосъдната система (районно, окръжно, апелативно, върховно), а ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд са членове по право. Според плана, Висш съдебен съвет се ръководи от ръководителя на Върховен касационен съд, а в негово неявяване — от ръководителя на Върховен административен съд.

Предвидено е в Прокурорския съвет превес да имат представителите на парламентарната социална квота, като задачата е да се ускори публичният контрол върху активността на прокуратурата, да се подсигурява нейната самостоятелност, само че и отчетност, както и да се подсигурява по-голямата самостоятелност на редовите прокурори посредством понижаване въздействието на основния прокурор. В законопроекта е записано Прокурорският съвет да бъде от 10 членове, от които шестима са избирани от Народното събрание; двама - директно от прокурорите, един - от следователите, и един - от основния прокурор, като член по право. Предлага се функционалностите на прокуратурата да се съсредоточат главно в наказателното правосъдие, като се лимитират пълномощията на основния прокурор. Въвежда се и детайл на децентрализация на прокуратурата.

Предвижда се и уреждането на самостоятелна конституционна тъжба, тъй че всеки един български жител при избрани условия да има опция директно да се обърне към Конституционния съд в случаите, когато правата му са застрашени или уредени по метод, който не подхожда на Конституцията.

Други промени са свързани с уреждането на механизма за назначение на служебно държавно управление.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР