Парламентът прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение

...
Парламентът прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Въвеждат електронната трудова книжка

Парламентът одобри на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Вносители на предлагането за промени са Божидар Божанов (ПГ на „ Продължаваме Промяната – Демократична България “) и група народни представители.

Трудовата брошура, надлежно служебната брошура за държавните чиновници,

по този начин и на работодателите, изключително в случаи на загуба и нужда от доказване на трудов стаж, в това число посредством автоматизирано пресмятане на трудов стаж.

Със законопроекта се създава  електронен указател на заетостта , поддържан от Националната организация за приходите, в който се вписват всички данни от трудовата брошура. Служителите имат цялостен достъп до трудовото си досие, се показва в претекстовете.

По думите на Божидар Божанов се  електронизира хартиената трудова брошура .

Според него това е един от тези случаи, в които доста институции споделят: „ това не е за нас “.

че Народното събрание е поело водачеството по тази тематика, води процеса и депутатите ще вземат там решението кой да води този указател и по какъв начин да защитят правата на всички служащи и работодатели, тъй че нещата да бъдат лесни, ефикасни и сигурни.

Георги Георгиев („ Възраждане “) напомни, че законопроектът е бил импортиран и в 48-ото Народно заседание, като не е стигнало времето да бъде признат на второ четене.

По думите му тогава единствено от „ Възраждане “ са изказали своите големи опасения по текстовете на този законопроект, като споделили,

Тези наши опасения бяха доказани от мненията на Националния застрахователен институт и Националната организация за приходите, които бяха предоставени в този момент в 49-ото Народно събрание, означи Георгиев.

Той съобщи, че от парламентарната група на „ Възраждане “ няма да поддържат този законопроект.

Както заявих и на Комисия по труда, обществената и демографската политика, макар многото грешки в законопроекта, ние ще го подкрепим, уточни Галя Желязкова (ГЕРБ-СДС).

Според нея би трябвало да са наясно, че с  напредването на цифровите технологии, това би трябвало да се отрази и в трудовото законодателство.

Желязкова напомни, че на комисия са разискали нуждата от основаването на работна група, в която да бъдат включени специалисти от всички ведомства.

Ние от ПГ на Движение за права и свободи заявяваме, че поддържаме цифровия преход и навлизането на модерните технологии в трудовите служебни правни отношения, само че методът, по който се предлага този законопроект, той няма да реши проблеми, а в противен случай – ще сътвори още повече проблеми и по тази причина на първо четене ще се въздържим да го подкрепим, сподели Севим Али (ДПС).

Георги Гьоков („ Българска социалистическа партия за България “) сподели, че парламентарната им група ще поддържа по принцип на първо гласоподаване законопроекта с доста забележки и доста терзания. Според него сред първо и второ гласоподаване е належащо да бъдат прецизирани и конкретизирани доста текстове.

По предложение на Божанов депутатите удължиха оптимално периода за оферти сред първо и второ четене.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР