Парламентът прие на първо четене промени в Закона за лечебните

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за лечебните
Коментари Харесай

На първо четене: Болница Лозенец преминава към СУ

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за лечебните заведения. „ За “ гласоподаваха 110 народни представители, трима бяха „ срещу “, а 53 се въздържаха.
Депутатите взеха решение да се сътвори опция държавното управление да взема решения по повод статута на болница „ Лозенец “. Отмяната на наредба ще сътвори правна опция с акт на Министерския съвет болница „ Лозенец “ да бъде преобразувана. Според законопроекта болничното заведение би трябвало да се преобразува в многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо сложно лекуване на деца. Министър Кирил Ананиев разгласи, че сред двете четения ще се внесат текстове, с които болничното заведение ще се преобразува в университетска болница към СУ „ Св. Климент Охридски “. Лечебното заведение ще бъде записано като комерсиално сдружение. С решение на държавното управление на Софийския университет " Св. Климент Охридски " ще се дават правата на едноличен притежател на капитала, заяви " Фокус ".
Припомняме, че първичната концепция на държавното управление беше болница „ Лозенец “ да се преобразува в Национална многопрофилна детска болница. В следствие беше решено детското лечебно заведение да бъде построено въз основата на започнатото преди години строителство на територията на УМБАЛ „ Александровска “. Колко тъкмо ще коства строителството на новата детска болница ще бъде ясно след препроектирането на постройката. Част от нужното съоръжение и здравна инсталация за новата детска болница ще пристигна от детските отделения и клиники в университетските лечебни заведения в София. Премиерът Бойко Борисов увери, че ще бъде обезпечено нужното финансиране за новата национална детска болница. Правителството ще отпусне 23 млн. лв. за погасяване на задълженията на болница „ Лозенец “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР