Парламентът прие на първо четене промени в Закона за бюджета

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за бюджета
Коментари Харесай

На първо четене: Над 500 хиляди пенсионери ще получат 75 лв. великденска добавка

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година, които плануват да има великденска добавка от 75 лева за над 500 000 пенсионери. Законопроектът, импортиран от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, беше подсилен от 145 народни представители, двама от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ бяха „ срещу “ и 26 се въздържаха, още веднъж от ПП-ДБ.

В него се показва, че ще се обезпечат средства в размер на 40 млн.лв., нужни за еднократно погашение на спомагателна сума от 75 лева на пенсионерите, чиято пенсия или сборът от пенсиите, дружно с добавките и обезщетенията към тях за месец април 2024 година, е в размер до 526 лева в това число. Средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година По този метод, по отношение на идните великденски празници, ще бъдат подкрепени към 534 000 пенсионери, чиито приходи са в размери до линията на беднотия.

Предложените от „ Възраждане “ промени в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година еднократната великденска добавка да е от 100 лева за всички пенсионери, бяха отхвърлени.

„ Тези добавки не може да бъдат подкрепени, тъй като това, което желаеме е трайно нарастване на пенсиите ”, съобщи Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ по време на дебатите. Той сподели, че не може да изясни на тези 1,5 милиона български жители, които получават пенсия над линията на беднотия, за какво те няма да получат.

„ Не можете да си дадете равносметка по какъв начин живеят хората по дребните обитаеми места, съобщи Илиана Жекова от ГЕРБ-СДС. По думите ѝ в София се живее напълно друго, в сравнение с в по-малките градове и села.

Георги Георгиев от „ Възраждане “ посочи, че те са предложили поддръжка от 100 лева за всички пенсионери, тъй като считат, че не може да се прави дискриминация към който и да е в тази страна, изключително към българските пенсионери.

„ Ясно е, че е жест, а не решение на казуса ”, счита Toшко Йорданов от „ ИТН “. По думите му страната може да направи единствено това без някаква огромна вреда.

Великденски добавки за пенсионерите няма да има, такова беше решението на настоящо и все още държавно управление в оставка и до неотдавна на болшинството, оформящо към този момент разглобената „ слобка “, сподели Георги Гьоков „ Българска социалистическа партия за България “. По думите му министър председателят в оставка, финансовият министър в оставка и министърът на труда и обществената политика в оставка са се оповестили за трайно повишение на приходите, вместо еднократни добавки. Обявиха, че от средата на годината пенсиите ще бъдат нарастване с 11%, добави Гьоков и посочи, че това нарастване е разследване на българското законодателство и то е заложено преди актуалното ръководство. Той сподели, че една трета от българите се притесняват, че пенсията им не е задоволителна, с цел да покрие разноските им. Един подобен жест е належащ, счита депутатът.

Не става въпрос за избирателен популизъм, а за осъзната отговорност към възрастните хора, които получават пенсия под прага на беднотия, сподели Севим Али (ДПС). Той разясни, че опциите на бюджета са такива сега и прикани за поддръжка на законопроекта
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР