Парламентът прие на четене Законопроектът за бюджета на Националната здравноосигурителна

...
Парламентът прие на четене Законопроектът за бюджета на Националната здравноосигурителна
Коментари Харесай

82 депутати приеха бюджета на НЗОК на първо четене

Парламентът одобри на четене Законопроектът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година. От дали своят вот 82 народни представители, " за " бяха 75, " срещу " 7, без въздържали се.

Бюджетът на касата през идната година се усилва с над 340 милиона лв. и ще надвиши 5.084 милиарда лева Парите за лечебните заведения се усилват с съвсем 127 милиона и ще доближат 2,374 милиарда лева Заложените средства за медикаменти са 1,332 милиарда лева - с 88 милиона лв. повече спрямо тази година. 115 982 милиона са планувани за медицински произведения, прилагани в болничната помощ - по това перо заложеното нарастване е с към 6 милиона лв.. Над 261 млн. лева са планувани за персоналните лекари. Увеличението е с към 17 милиона лв., пресмята Българска национална телевизия.

По-рано от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " обявиха, че няма да поддържат бюджетите на НЗОК, ДОО и на страната, като ги дефинираха като бюджети на управническо изтощение. Точката беше вкарана в дневния ред на депутатите тази заран след председателски съвет.

„ Милиарди левове ще бъдат хвърлени още веднъж в нереформирани системи, няколко години бездействия освен, че са вреди, а към този момент ще костват и доста скъпо. Това са обществени средства, които не могат да бъдат изразходвани просто по този начин. И защото ръководещите и болшинството им го знаят, ползват невиждани до момента способи за силовото му превозване през българския парламент ", сподели Крум Зарков от левицата.

По думите му, през днешния ден сутринта, когато народните представители, даже тези от ГЕРБ, са идвали на работа най-вероятно не са знаели, че ще им се наложи да преглеждат най-важните закони в страната. „ Закони, които с право се чакат от българските жители, само че не по този метод. Не по метода на джипката, вкарана в Народното събрание. Ние няма да легитимираме този развой. Ние ще изразим всичките си рецензии и ще създадем различните си оферти, само че не през днешния ден е времето за разглеждане на този бюджет, не и по този метод ", сподели той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР