Парламентът прие Доклада за дейността на Временната комисия за установяване

...
Парламентът прие Доклада за дейността на Временната комисия за установяване
Коментари Харесай

Парламентът прие доклада за „Джемкорп“

Парламентът одобри Доклада за активността на Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 милиарда $ с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от държавното управление с министър-председател Кирил Петков.

" За " документа гласоподаваха 129 народни представители, 54 бяха " срещу " и 8 се въздържаха. От ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България ", " Възраждане " и " Български напредък " поддържаха отчета, а от " Продължаваме Промяната " и " Демократична България " гласоподаваха " срещу " и " въздържал се ".

Депутатите взеха решение отчетът да бъде изпратен на Министерство на вътрешните работи, на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) и на Министерския съвет (МС) за запознаване и предприемане на дейности в границите на компетенциите им.

Според изводите в отчета министър-председателят Кирил Петков не е възлагал на ДАНС инспекции на фирмите, с които е подписан меморандумът, преди или след подписването му. От издаването на отчета на ДАНС на 20 април 2022 година по отношение на сключването на меморандума, макар констатациите в него, три месеца не са били подхванати дейности от тогавашния министър председател за неговото преустановяване. Едва на 20 юли 2022 година Кирил Петков внася отчета на ДАНС за разглеждане от Министерски съвет и се взима решение за неговото преустановяване, написа още в документа. Меморандумът не е бил преустановен до 28 ноември 2022 година, показва още Временната комисия.

В пояснение за какво е дал своя вот срещу, Искрен Митев от " Продължаваме Промяната " разяснява, че е тъпо, че вместо да създадат нещо свястно за българските жители, разискват изцяло изфабрикуван и фиктивен отчет. Не от мухата - слон, от микроба - слон, заключи той дебата. Оказа се, че историята за Gemcorp е необятно раздувана небивалица на ГЕРБ, разяснява той. Няма никакви последици за България, това е един необвързващ контракт, добави Митев.

Председателят на Временната комисия за Gemcorp Десислава Трифонова разяснява, че този меморандум е доста неприятен заслон и напълно целеустремено е подписан с тази офшорка. По думите ѝ тогавашният министър-председател Кирил Петков е крил отчета на ДАНС, скрил го е и от съдружните си сътрудници. Кирил Петков и Асен Василев се криха като " гузни дечица " от комисията в Народното събрание, само че и най-нагло излъгаха пред медиите, че този меморандум е преустановен, разяснява тя. Надявам се, че ще има следствие на българската прокуратура, която ще разреши да бъдат разкрити данните, с цел да стане ясно какво са свършили тези двамата, какво национално изменничество са направили и по какъв начин са дали националната енергетика и цялото ѝ ръководство на Руската федерация, сподели Трифонова.

Станислав Анастасов от Движение за права и свободи разяснява, че ще се види до каква степен е правилно, че няма нанесени вреди на България от меморандума. Още не ни е ясно какъв брой от информацията за българската енергетика е попаднала в Gemcorp, за която е ясно, че има връзки с близкото обграждане на ръководещите Руската федерация, уточни той. Освен това Анастасов означи, че меморандумът планува двугодишен период, в който всяка от страните може да предяви искания към страната.

Илиян Йончев от " Българска социалистическа партия за България " разяснява, че е подкопана сигурността на страната, тъй като не е проследено и не стана ясно по какъв начин Gemcorp става част от този меморандум. По думите му първоначално има американска компания - IP3 Corporation, и внезапно се появява Gemcorp, за която има подозрения за съгласуваност с съветски капитали. Тук е мястото да благодарим на ДАНС, че са се самосезирали и на база на този отчет на ДАНС меморандумът е преустановен, добави той.

Атанас Атанасов ( " Демократична България " ) разяснява, че тази точка е била включена в дневния ред по искане на ГЕРБ и е 100 % уверен, че е обвързвано с мандата за сформиране на държавно управление, с цел да се изпокарат тук всички. Той се обърна се към ГЕРБ дали са питали службите, когато са прокарали така наречен Балкански поток.

Цончо Ганев от " Възраждане " разяснява, че в този парламент има " самоопределящи се евроатлантици, предани сътрудници, в това време са директни сътрудници на компании и олигарси, свързани с Путин ".

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР