Парламентът прие Доклада за дейността на Временната комисия за подписването

...
Парламентът прие Доклада за дейността на Временната комисия за подписването
Коментари Харесай

Парламентът изпраща на МВР и ДАНС доклада за договора с GemCorp заради нарушения

Парламентът одобри Доклада за активността на Временната комисия за подписването и прекратяването на с GemCorp Holdings Limited и IP3 Corporation , която е установила нарушавания и че е подписан противоконституционно.

Той беше подписан при ръководството на кабинета на Кирил Петков и обезсилен няколко месеца по-късно след остри политически реакции. Една от тях беше, че сред 2014 до 2020 година дял в Gemcorp е имал предприемачът Алберт Авдонян , считан за непосредствен до съветския държавен холдинг " Ростех " и кръга към президента Владимир Путин.

Целта на меморандума беше съдействие сред страната и двете частни компании - едната основана в Лондон, другата американска, в енергетиката. В него бяха включени мините в Маришкия басейн, газовата връзка с Гърция, " Топлофикация София ", нуклеарни мощности.

Докладът, който трябваше да обясни и условия към подписването на меморандума, беше утвърден от 129 народни представители, 54 бяха " срещу ", а 8 се въздържаха. Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България ", " Възраждане " и " Български напредък " поддържаха отчета, от " Продължаваме Промяната " и " Демократична България " гласоподаваха или " срещу ", или " въздържал се ".

Депутатите взеха решение отчетът да бъде изпратен на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Министерския съвет, които да се срещнат с него и да подхващат дейности в границите на компетенциите им.

В него е записано, че Кирил Петков не е възлагал на ДАНС инспекции на фирмите, преди или след подписването на меморандума. От издаването на на 20 април 2022 година за подписването, макар констатациите в него, три месеца не са били подхванати дейности от тогавашния министър председател.

Едва на 20 юли Петков е внесъл отчета на ДАНС за разглеждане от Министерски съвет и е взето решение за неговото преустановяване. Реално обаче меморандумът не е бил преустановен до 28 ноември .

При разискването на отчета в пленарната зала, траяло 4 часа, се стигна до замяна на реплики сред депутати от ГЕРБ и " Продължаваме промяната ".

" Оказа се, че историята за Gemcorp е необятно раздувана небивалица на ГЕРБ. Няма никакви последици за България, това е един необвързващ контракт ", сподели Искрен Митев от партията на Кирил Петков, който даже донесе алегорично кошче за отпадък, с цел да бъде изхвърлен в него отчетът.

" Не можа да откри даже 1 лева вреда за страната ни. Ставаме очевидци на следващия панаир, който се претопля за следващ път ", добави сътрудника му Венко Сабрутев . По думите му предварителните изследвания от ДАНС на фирмите не са наложителни по закон и затова не са правени.

Председателят на Временната комисия за Gemcorp Десислава Трифонова - някогашен ръководител на Агенцията за вложения, уволнена при ръководството на " Продължаваме промяната ", отвърна, че този меморандум е доста неприятен заслон и " целеустремено е подписан с тази офшорка ". Според нея Петков е крил отчета на ДАНС, в това число от съдружните си сътрудници.

" Кирил Петков и Асен Василев се криха като гузни дечица от комисията, само че и най-нагло излъгаха пред медиите, че този меморандум е преустановен. Надявам се, че ще има следствие на прокуратура, която ще разреши да бъдат разкрити данните, с цел да стане ясно какво национално изменничество са направили тези двамата и по какъв начин са дали националната енергетика на Руската федерация ", сподели тя.

Станислав Анастасов от Движение за права и свободи сподели, че занапред ще се види до каква степен е правилно, че няма вреди за България не е ясно какъв брой от информацията за българската енергетика е попаднала в Gemcorp, обвързвана с Русия. Той посочи, че меморандумът планува двугодишен период, в който всяка от страните може да предяви искания към страната.

Илиян Йончев от " Българска социалистическа партия за България " сподели, че е подкопана сигурността на страната, тъй като " първоначално има американска компания - IP3 Corporation, и внезапно се появява GemCorp, за която има подозрения за съгласуваност с съветски капитали ". Той благодари на ДАНС, че са се самосезирали.

Съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов разяснява, че тази точка е била включена в дневния ред по искане на ГЕРБ и е 100 % уверен, че е обвързвано с мандата за сформиране на държавно управление, с цел да се изпокарат всички. Той се обърна към ГЕРБ дали са питали службите, когато са прокарали така наречен Балкански поток .

Цончо Ганев от " Възраждане " разяснява, че в този парламент има " самоопределящи се евроатлантици, предани сътрудници, в това време са директни сътрудници на компании и олигарси, свързани с Путин ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР