Парламентът прие доклада за дейността на Инспектората към Висшия съдебен

...
Парламентът прие доклада за дейността на Инспектората към Висшия съдебен
Коментари Харесай

Парламентът прие доклада за дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет за 2018 г.

Парламентът одобри отчета за активността на Инспектората към Висшия правосъден съвет /ИВСС/ със 118 гласа "за ", а един депутат гласоподава "против ".

Документът беше показан пред Народното събрание от Теодора Точкова, основен контрольор. Инспекторатът е направил общо 61 инспекции в органи на правосъдната власт в петте апелативни региона, като е тествана активността на органите на правосъдната власт за 2016 година и 2017 година Извършени са 47 сложни планови инспекции, от които пет в съдилищата по цивилен и административни каузи, 20 в съдилищата по наказателни каузи, 21 в прокуратурите и окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури, както и е тествана и Националната следствена работа. Извършени са три тематични инспекции, 10 инцидентни инспекции по сигнали по цивилен, търговски и наказателни каузи и прокурорски преписки. В един случай ИВСС се е самосезирал.

В ИВСС са постъпили общо 1492 сигнала за позволени нарушавания от правосъдните органи, като по 1008 сигнала работата е завършена. Инспекторатът е отправил два сигнала за уеднаквяване на правосъдната процедура и е изготвил мнения по четири тълкувателни каузи.

За първи път от началото на активността си, през 2018 година ИВСС е направил сложни планови инспекции на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Националната следствена работа, Апелативния профилиран углавен съд и Специализирания углавен съд, Апелативната профилирана прокуратура и Специализираната прокуратура.

През прегледания интервал в тестваните съдилища по наказателни каузи няма процеси, по които производството да е било прекъснато заради приключване на плануванаъа в закона погасителна отминалост, както и няма постановени оправдателни присъди за осъществени от съдии, прокурори и следователи и лица, заемащи висши държавни длъжности корупционни закононарушения, е маркирано в документа.

В планувания законов период през 2018 година са тествани и обработени 4766 заявления за имущество и ползи като в действителност е тествано имуществото на 10 195 лица - магистратите, техните съпрузи, лицата, с които се намират във фактическо общуване на брачен начала и ненавършилите им пълноправие деца.

За отчетния интервал, по предложение на ИВСС, колегиите на Висш съдебен съвет са образували осем дисциплинарни производства против магистрати. До ръководителите на съдилищата, прокуратурата и следствието са отправени общо 40 сигнала, съдържащи рекомендации за преценка нуждата от налагане на дисциплинираща мярка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР