Парламентът прие Антикорупционния закон - по същество Комисията за противодействие

...
Парламентът прие Антикорупционния закон - по същество Комисията за противодействие
Коментари Харесай

Парламентът прие Антикорупционния закон

Парламентът одобри Антикорупционния закон - всъщност Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество. Мандатът й ще е 6 години. Ще се състои от петима членове–председател, зам.-председател и трима членове. Председателят на комисията ще се избира от Народното събрание по предложение на депутатите. Зам.-председателят и членовете също ще се избират от Народното събрание, по предложение на ръководителя.

Народното събрание ще реализира контрола върху активността на Комисията, а членовете й ще бъдат задължени при покана да се явят в Народното събрание, с цел да дават информация. Комисията годишно до 31 март ще показва в Народното събрание отчет от активността си. В същия период отчетът ще се дава и на президента и на Министерски съвет, ще се разгласява и на интернет страницата на Комисията.

Членовете на антикорупционния орган ще пътуват гратис в градския превоз, а трудът им ще се зачита за първа категория. Стажът на членовете на Комисията и на шефовете и инспекторите в дирекциите ще се зачита за юридически стаж.

Депутатите взеха решение ръководителят на антикорупционния орган да получава 90% от заплатата на този на Народното събрание. Заместник-председателят ще получава заплащане в размер 90% от това на ръководителя му. Останалите членове на Комисията ще получават 80% от възнаграждението на ръководителя.

Противодействието на корупцията ще се реализира посредством обявление на имуществото и ползите на лицата на висша обществена служба, и обвързваните с тях лица; обществен достъп до декларациите, инспекция на имущественото положение. Производството по лишаване на нелегално добито имущество ще се организира без значение от наказателното произвеждане против проверяваното лице и обвързваните с него лица.

Депутатите взеха решение още предварително освобождение на член на Комисията да може да стартира и по искане на една пета от народните представители, включително и от страна на опозицията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР