Парламентът прегласува в четвъртък приетия по-рано мораториум за замразяване на

...
Парламентът прегласува в четвъртък приетия по-рано мораториум за замразяване на
Коментари Харесай

Финално: Без поскъпване на ток, парно и вода до април

Парламентът прегласува в четвъртък признатия по-рано мораториум за заледяване на цените на електрическата и топлинна сила и на ВиК услугите на равнищата от 1 януари 2021 година, което създаваше юридически безпорядък в система. Депутатите взеха решение мораториумът да е в действие от 16 декември 2021 година до 31 март 2022 година, а министър председателят Кирил Петков разгласи, че " оттук насетне, преди да има сериозен разбор в енергийната система и в системата на " Топлофикация ", не може просто да даваме спомагателните разноски към крайните консуматори ".

" Това ще става единствено след сбъднат цялостен разбор, когато сме видели, че всичко допустимо е направено за понижаване на разноските. Тогава ще отиваме към увеличение на цените. Това ще бъде нашият метод оттук насетне, не просто всяка безрезултатност да резултира в по-високи цени ", разяснява той.

Така действително е блокирана работата на Комисията за енергийно и водно контролиране , която по закон прави тези разбори на база предоставените данни от сдруженията в системата, преди да дефинира цените им. Преди ден тя спря процедурата за изключителна смяна на цените на тока и парното от 1 януари 2022 година, съгласно чиито планове електрическата енергия за бита трябваше да нарастне с 11.5 на 100, а на топлоенергията – с 12.8 %

След траял съвсем три часа спор в пленарна зала, в гласуването на мораториума участваха 138 депутати. 132-ма от тях бяха " за ", " срещу " - четирима, а двама се въздържаха. Решението влиза в действие след обнародването му в " Държавен вестник ". То беше подкрепено от " Продължаваме Промяната " (ПП), Българска социалистическа партия, " ИТН " (ИТН), " Демократична България " и " Възраждане ". " Против " бяха трима депутати от ГЕРБ-СДС и един от Има Такъв Народ. Двама от Демократична България се въздържаха. Движение за права и свободи не участваха в гласуването.

Не беше призната концепцията на Ангел Георгиев от " Възраждане " мораториумът да важи до 30 април 2022 година

Отхвърлено беше и предлагането на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС в мораториума да се вкара изключение по отношение на определянето на прогнозната пазарна цена на електрическата енергия от възобновими източници. Той се стимулира с това, че мораториумът ще докара до свръхсубсидиране на ВЕИ.

Искането на Добрев цените за ВЕИ да се трансформират, което не е ясно по какъв начин би могло да стане при в този момент регламентираните нормативни разпореждания, беше отхвърлено и при прегласуването, поискано на Тома Биков от ГЕРБ-СДС, който предизвести, че в случай че се отхвърли това предложение, гласуването ще е лобистко.

" Знаете ли на кого са огромните фотоволтаични централи? И ГЕРБ го знаят, и вие го знаете. Ако желаете да им дадете на огромните зелени централи 250 милиона за три месеца, само че този път няма да е от неведение, ще сте дали пари на американските централи, на Прокопиев и другите ", причисли се към тезата на ГЕРБ и Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

Той упрекна пленарната зала, че е прогонила вложителите за половин година напред . Не може да се постановат мораториуми, те са за банановите републики, съобщи той.

Депутатите подеха самодейност и за броене кой има бизнес с ВЕИ.

От " Възраждане " оповестиха, че 160 депутати в пленарната зала имат такава връзка, а от Българска социалистическа партия пък напряко приканиха да стане прав всеки народен представител, който няма отношение към бизнес със " зелена сила ".

В коментар Рамадан Аталай заключи: " Аз не знам за какво от Българска социалистическа партия не станаха ".

" От два дни социалистите са в ръководството и към този момент имаме руска власт, плюс електрификация ", направи своя прочит Любен Дилов-син. Депутатът от ГЕРБ предложи на ръководителя на Народното събрание да пусне депутатите в коледна почивка , през това време болшинството с кабинета да се събере на семинар на Боровец и да сондира позиции.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи изиска Народното събрание въобще да анулира решението си за мораториума от сряда, защото задържането на цените крие риск за цялата енергийна система, само че предлагането му не бе признато.

" Все още се чудя за какво водим някакъв спор за мораториума, с изключение на дебатът да бъде по какъв начин и по какъв метод да помогнем и на бизнеса, да помогнем на създалата се обстановка с енергийната рецесия, която я създадохте през вчерашния ден, до през вчерашния ден беше ценова рецесия, от през вчерашния ден към този момент е енергийна рецесия ", разяснява дългогодишният народен представител от Движение за права и свободи.

Тома Биков от ГЕРБ упрекна кабинета, че приказва за ограничения, само че не показва такива, не дава и аргументирани оферти

" Аз запитвам – имат ли някакво отношение държавното управление към този въпрос, министърът на енергетиката, министър-председателят, това е доста сериозен въпрос ", съобщи той

" Ситуация, в която докарахте страната, в която бизнесът да не може да си заплаща тока, българските жители да не могат да си заплащат тока, и да обвинявате Българска социалистическа партия, че щяла да докара нещо до банкрут. Вие доведохте до банкрут страната, не Българска социалистическа партия, не сътрудниците от Има Такъв Народ, не сътрудниците от Политическа партия. Вчера кой предложи този мораториум? Българска социалистическа партия ли го предложи или вашият ръководител на парламентарната група " , възмути се Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

Според ръководителя на краткотрайната парламентарна комисия за енергийната рецесия Радослав Рибарски от Има Такъв Народ препоръчаният период на мораториума е рационален и ще подсигурява, че енергийният регулатор, заинтригуваните страни, и всички институции и жители ще имат задоволително време да обсъдят и да вземат отношение по възможното решение. " На последващо място – крайните консуматори ще имат задоволително време да се приготвят за последствията от смяната на контролираните цени ", разяснява Рибарски.

Преди съвещанието той изясни пред Българска национална телевизия, че депутатите са разбрали каква неточност са позволили със задната дата в мораториума незабавно щом дали своят вот решението, с което не разполагали в писмен тип.

Попитан за какво не са чули Движение за права и свободи, които предизвестиха, че ГЕРБ подлага " динена кора " и последствията ще са трагични за енергетиката, Рибарски се оправда по този начин: " Г-н Аталай единствено сподели, че ни готвят капан. Не сподели какъв тъкмо ще е той. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР