Парламентът подкрепя по-строги правила на ЕС за безопасност на играчките.

...
Парламентът подкрепя по-строги правила на ЕС за безопасност на играчките.
Коментари Харесай

Затягат безопасността на детските играчки, вижте за какво да следите

Парламентът поддържа по-строги правила на Европейски Съюз за сигурност на играчките . Сред тях са:

 enlightened Забрана на най-вредните химикали, като да вземем за пример ендокринните разрушители

 enlightened Интелигентните играчки би трябвало да дават отговор на стандартите за сигурност, сигурност и цялост на персоналния живот още при проектирането им

През 2022 година играчките са били отпред на листата със сигнали за рискови артикули в Европейски Съюз

Според EU Safety Gate (системата на Европейски Съюз за бързо предизвестие за рискови потребителски продукти), играчките са най-често нотифицираната продуктова категория, като съставляват 23% от всички известия през 2022 година и 20% през 2021 година

Новите правила имат за цел да понижат броя на рисковите играчки , продавани на единния пазар на Европейски Съюз, и да отбрани по-добре децата от рисковете, свързани с предметите за игра.

Забрана на нездравословните химикали

Поставяйки акцент върху здравето и развиването на децата, предлагането ускорява условията и възбраните за някои химически субстанции в играчките.

Съществуващата възбрана за канцерогенни и мутагенни субстанции или токсични за репродукцията веществ а ( CRM ) се уголемява, с цел да обхване и химикали, които са изключително нездравословни за децата, като да вземем за пример субстанции, нарушаващи функционалностите на ендокринната система, или химикали, влияещи на дихателната система. Правилата са ориентирани и към химикали, които са токсични за избрани органи или са устойчиви, биоакумулиращи и токсични.

Играчките не би трябвало да съдържат и никакви пер- и полифлуорирани алкални субстанции ( PFAS ).

Засилване на инспекциите



Всички играчки, продавани в Европейски Съюз, ще би трябвало да имат дигитален продуктов паспорт (който ще размени декларацията за сходство на ЕС), в който в детайли се разказва сходството със съответните правила за сигурност. Това ще усъвършенства проследимостта на играчките и ще направи надзора на пазара и митническите инспекции по-лесни и по-ефективни. Потребителите също по този начин ще имат елементарен достъп до информация за сигурността и предизвестия, да вземем за пример посредством QR код. В своята позиция членовете на Екологичен потенциал приканват Комисията да поддържа и даде насоки за МСП производители на играчки при осъществяването на оценки на сигурността и осъществяването на условията за продуктовия паспорт.

Безопасност, сигурност и цялост на персоналния живот

Играчките с цифрови детайли би трябвало да дават отговор на стандартите за сигурност, сигурност и цялост на персоналния живот при проектирането им. Според евродепутатите играчките, употребяващи изкуствен интелект, които попадат в обсега на новия Закон за изкуствения разсъдък, ще би трябвало да дават отговор на условията за киберсигурност, отбрана на персоналните данни и цялост на персоналния живот. Производителите на цифрово обвързваните играчки би трябвало да съблюдават разпоредбите на Европейски Съюз за киберсигурност и да регистрират, когато е подходящо, рисковете за психологичното здраве и когнитивното развиване на децата, които употребяват такива играчки.

" Децата заслужават допустимо най-безопасните играчки . С модифицираните правила за сигурност на играчките ние им предоставяме тъкмо това. Предпазваме ги от невидими рискове, като да вземем за пример нездравословни химикали, и подсигуряваме, че предизвестия, като да вземем за пример възрастовите ограничавания, са ясно забележими онлайн. Новият дигитален паспорт на продукта ще подсигурява, че потребителите имат достъп до нужната информация. В същото време комерсиалните секрети ще бъдат предпазени - един мощен сигнал за лоялна конкуренция и за Европа като място за бизнес ", уточни докладчикът Марион Валсман.



Преди стартирането на дадена играчка на пазара, производителите би трябвало да извършат оценка на сигурността , която обгръща всички химични, физични, механични, електрически рискове, свързани със запалимостта, хигиената и радиоактивността, както и евентуалното излагане на въздействието им.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР