Парламентът отстрани предсрочно управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. Това

...
Парламентът отстрани предсрочно управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. Това
Коментари Харесай

Парламентът освободи предсрочно управителя на НЗОК проф. Салчев

Парламентът в профил предварително шефа на НЗОК проф. Петко Салчев. Това стана със 149 гласа " за ", нито един срещу и 26 " въздържали се ". Неговата оставка беше поискана от парламентарните групи на ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и „ Български напредък “.

Предложението беше импортирано от Костадин Ангелов, Антон Тонев, Александър Симидчиев и Николай Благоев, а в претекстовете се посочваше несъблюдение на служебните отговорности и нарушен разговор с Българския лекарски съюз. Оставката на Салчев преди този момент беше поискана от Българския лекарски съюз - за следващ път, а самият той беше изслушан през вчерашния ден на парламентарната здравна комисия. Депутатите от комисията накрая единомислещо взеха решение, че е нарушен разговорът сред шефа на НЗОК и БЛС.

Антон Тонев от Политическа партия обяви преди гласуването, че са длъжни като народни представители да бъдат дейни и да вземат решение, с цел да дадат опция за отпушване на преговорния развой за НРД. 

Нямало личен претекст за днешното решение, разгласи Костадин Ангелов от ГЕРБ. Проф. Салчев бил добър експерт, добър админ. Липсата на естествен разговор сред шефа на НЗОК и БЛС обаче поставяла под значителен риск здравните услуги, като по този метод се  рискувало и подписването на НРД.

„ Въпреки всички подадени сигнали за продължение на разговора, тази сага стартира от 10 октомври. Нарушен разговор има, когато едната страна отхвърля да приказва. Това е Българският лекарски съюз. Няма несъблюдение на служебните отговорности “. Това съобщи Салчев в Народното събрание.

„ НЗОК е институция, която не е на лекарите, а на здравноосигурените лица. НЗОК не е институция, която заплаща заплати. Тя закупува активност. Опитите за въвеждане в Националния рамков контракт условие за (повишаване-бел. ред.) заплати са противозаконни. Има и решение на Върховен административен съд, че това не е работа на Националния рамков контракт “, добави към този момент освободеният шеф на НЗОК.

Той добави, че няма персонален спор и изясни, че е работил с над 20 министри и че има 14 анекса, подписани с БЛС, откогато е бил назначен.

„ Всеки шеф на НЗОК може да бъде свален по предложение на съсловните организации. Не съм афектиран. От какво – че съм си приключил работата? Не съм имал проблеми с ръководителите на Надзорния съвет “, сподели още Салчев.

Той уточни, че всички претекстове в отчета на комисията не са потвърдени писмено и не приема, че не е изпълнявал отговорностите си като шеф на НЗОК редовно. И попита за какво единствено една организация желае оставката му.

" Горд съм от това, което съм постигнал и ще си потегли с гордо вдигната глава, тъй като оставям една работеща институция ", съобщи той в пленарна зала.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР