Парламентът отпусна пожизнени пенсии на 107 легенди на българската естрада.

...
Парламентът отпусна пожизнени пенсии на 107 легенди на българската естрада.
Коментари Харесай

Парламентът отпусна пожизнени пенсии на 107 естрадни певци

Парламентът отпусна пожизнени пенсии на 107 митове на българската сцена. Предложение за разпределяне на пожизнени месечни пенсии на културните дейци, работили на щат към Държавно обединяване " Музика ", чиито документи за трудов стаж липсват в архивите, и е импортирано от ГЕРБ в Народното събрание. То е подписано от Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева.

Проекторешението на Народното събрание планува държавните парични награди да се отпускат за особени заслуги към страната и нацията. Те са разграничени на две групи.

Първият лист е от 107 имена, които ще получават по 500 лв. на месец. Във втория са 26 души с по 350 лв. месечно.

Сред имената има освен видни артисти, само че и механически лица, работили към някогашната " Концертна дирекция ". Причината е, че при пожар изгарят архивите и те нямат нужните документи за стаж.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков изясни: " Проблемът е, че архивът до 1990-та година, част от него се губи, и тези хора не могат да потвърдят разнообразни години стаж за всеки един от тях. През 2021-ва година беше основан подобен лист, само че с критерии, които бяха много съгласно мен, недобре направени - кой е спечелил " Златният орфей ", кой е спечелил " Мелодия на годината ". По този метод не беше решен този проблем. С сегашното решение ние решаваме този проблем ".

Сред новите носители на държавните парични награди в размер на 500 лв. са Стефка Берова, Йордан Марчинков, Богдана Карадочева, Васил Найденов, Георги Христов, Христо Кидиков, Маргарита Хранова, Панайот Панайотов, Благовест и Светослав Аргирови и редица други.

От трибуната на Народното събрание Иван Ченчев от Българска социалистическа партия и артистът Ицо Хазарта, който е и народен представител от " Продължаваме промяната " - " Демократична България ", обясниха: " Това си беше напълно в прерогативите на Комисията по просвета и медии и внезапно, видите ли, културтрегерът Бойко Борисов си поставя подписа тук. Неговото наличие, подписът му тук, прави решението политическо ".

" Заради достолепието на тези хора е доста значимо да се каже, че това не е премия за тях. Това не е някакво благодеяние, не е някаква особена заслуга. Това е тяхно право и те си го заслужават по този начин, както всеки различен български жител, който се е осигурявал ", сподели депутатът Христо Петров.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР