Парламентът отхвърли предложението на „Обединени патриоти“ субсидирано от България вероизповеданиe

...
Парламентът отхвърли предложението на „Обединени патриоти“ субсидирано от България вероизповеданиe
Коментари Харесай

Депутатите не пожелаха да спрат чуждото финансиране на вероизповеданията

Парламентът отхвърли предлагането на „ Обединени патриоти “ субсидирано от България вероизповеданиe да не може да се финансира от непознати страни .
Предложението бе импортирано от депутата от „ Обединени патриоти “ Искрен Веселинов в Закона за вероизповеданията, който Народното събрание преглежда на второ четене. „ За “ текста гласоподаваха 20 народни представители, „ срещу “ – 5 и „ въздържали се “ – 112, с което текстът бе отритнат.
От „ Обединени патриоти “ предлагаха изповедание, на което е предоставена държавна дотация, да може да финансира в допълнение активността си единствено от източници на приходи в Република България.
Освен този текст, се оферираше дейностите на духовните учебни заведения от системата на предучилищното и учебното обучение и на висшите духовни учебни заведения, да могат да се финансират в допълнение единствено със средства, които се управляват от български държавни и общински институции.
Патриотите предлагаха още да не се позволява подаяние на финансови средства от непознати страни или чужденци за действия, които се финансират от предоставената държавна дотация.
Това решение идва в контраст на думите на финансовият министър Владислав Горанов , който аргументира желанието на ръководещите да опростят задълженията на религиите, най-голяма част от която са тези на Мюфтийството, точно с ограничение на непознатото въздействие. Впоследствие решението беше променено на разсрочване на отговорностите.
" Вероизповеданията са отделени от страната и не би трябвало да забравяме, че ние всички сме дали клетва да служим на ползите на българските жители, на българската страна. Интересите на българските жители не постоянно съответстват с ползите на обособените вероизповедания “, съобщи водачът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите.
По думите му „ Обединени патриоти “ ще изпълнят своя дълг и ще гласоподават както повеляват ползите на българите. „ Когато едно изповедание получава дотация от страната, не е редно то да зависи от непознати външни на България финансови потоци. Това значи, че то може да бъде употребявано като политически инструмент, на което сме очевидци последните 30 години “, акцентира Симеонов.
Той и сътрудника му от " Атака " Павел Шопов показаха разнообразни позиции във връзка с отсъствието на Българска социалистическа партия от залата. Според Шопов текстът за възбрана за финансиране на вероизповеданията от чужбина щеше да бъде признат, в случай че Българска социалистическа партия бяха в зала. Валери Симеонов изрази противоречие с мнението му, че с помощна на Българска социалистическа партия смяната е щяла да мине и окачестви левицата като " пример за хамелеонщина ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР