Парламентът отхвърли предложението на БСП за увеличение на минималната работна

...
Парламентът отхвърли предложението на БСП за увеличение на минималната работна
Коментари Харесай

Минималната работна заплата остава 780 лв., депутатите отхвърлиха увеличението ѝ до 890 лв.

Парламентът отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия за нарастване на минималната работна заплата от 1 юли. Предложението на вносителите беше минималното трудово заплащане да се вдигне сред 850 и 890 лв..

Против това предложение гласоподаваха 124 депутати гласоподаваха " срещу ", а " за " - 22, въздържаха се 31. " Възраждане " не участваха в гласуването. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ гласоподаваха " срещу ".

Според вносителите на предлагането, минималната работна заплата би трябвало да се дефинира в размер на 50 на 100 от междинната брутна заплата за страната за интервал от 12 месеца, само че считано от 1 юли. Българска социалистическа партия аргументираха измененията с потребността от поддръжка на приходите на жителите, както и растящите цени и инфлацията.

Според Корнелия Нинова, десните партии пазят работодателите и бизнеса и през днешния ден ясно се е видяло разграничението - лявата партия, която пази служащите и десните които приказват за капитал. Мнозина работодатели заплащат под масата, повдигането на минималната работна заплата и вкарването на тези сиви пари в публична минимална заплата понижава сивия бранш, покачва вноските в Национален осигурителен институт и НЗОК и по този метод ще се изсветли сивия бранш ", аргументира се Нинова.

Според Тома Биков от ГЕРБ-СДС обаче сметката за такова нарастване ще се заплати от работещите.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР