Парламентът отхвърли на второ четене забраната за пушене на наргиле

...
Парламентът отхвърли на второ четене забраната за пушене на наргиле
Коментари Харесай

Депутатите не забраниха баровете за наргиле

Парламентът отхвърли на второ четене възбраната за пушене на наргиле на закрито, препоръчана от НФСБ и Валери Симеонов с промени в Закона за здравето. Текстът мина на първо четене, само че от ГЕРБ обясниха завоя с това, че не е изпълнена нотификационна процедура с Европейски Съюз. Все отново депутатите взеха решение да приравнят наргилето и електронните цигари към останалите тютюневи произведения по повод продажбата и предлагането им на деца и не разрешиха на малолетните да ги използват и да купуват тютюневи артикули за тях.

Отхвърлянето на възбраната за пушене на наргилета на закрито провокира остра реакция от вносителите.  " Хората, които желаят да запазят своя бизнес, своето обогатяване за сметка на здравето на хората, това са все едно Али Баба и 40-те разбойници, които посредством злодейство са натрупали една пещера с благосъстояния ", разгласи Валери Симеонов, който заподозря стопански ползи. Той добави, че притежателите на наргиле-барове са много авторитетни и даде образец с бар на " Витошка " в София.

" Въздържахме се да подкрепим тотална възбрана за наргилета в закрити пространства, тъй като това крие риск страната ни да бъде осъдена заради неналичието на процедура по нотификация ", разяснява ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. " Опитах се да им обясня, че процедура, обвързвана с всевъзможни ограничаващи ограничения за тютюн и свързани с тях произведения, изисква според контракта за действие на Европейски Съюз и всички други правила процедура по нотификация според директивата на тютюна. Така импортиран от народни представители, законопроектът не беше нотифициран, тъй като народните представители нямат право на нотификационна процедура ", изясни Дариткова. Процедурата би трябвало да се направи от Министерския съвет. Според Дариткова приемането на ограничаване без нотификация от Европейски Съюз крие риск по процедура по наказване на България. Глобата, при положение че започне наказателна процедура против България, би била 839 хиляди евро.

Забрана за пушене на наргиле на закрито има във Англия, а тук-там във Франция са неразрешени наргиле-баровете.

Парламентът въпреки всичко забрани на малолетни да използват наргилета и да купуват тютюневи произведения за тях. Депутатите гласоподаваха и текстове, с които да се усъвършенства най-малко отчасти контролът на възбраните за тютюнопушене на закрити места. „ Увеличихме и детайлизирахме санкциите, които касаят освен нарушителите на възбраната за пушене, само че и тези, които са го позволили. На този стадий имаше леко усложнение да се глобяват притежателите на заведения, които са позволили да се пуши на тяхната територия ", разясни Дариткова.

Глобите за този, който допусне тютюнопушене в ръководен от него обект, ще са от 300 до 500 лева, а имуществената глоба остава, както е сега - от 1000 до 1500 лева, когато нарушаването е осъществено от едноличен търговец, или с имуществена глоба от 3000 до 5000 лева, когато нарушаването е осъществено от юридическо лице. Според Дариткова глобите ще оказват помощ възбраната за пушене да се съблюдава.

Промените, които да забранят пушене в обособени пред заведенията площи, които сякаш се водят открити, само че през зимата са напълно покрити, както и лишаване на лицензи на заведения, които редовно нарушават възбраните, още се чакат. Те бяха показани от здравното министерство преди година, само че още не са импортирани в Министерския съвет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР