Парламентът отхвърли на първо четене предложените от Има такъв народ“

...
Парламентът отхвърли на първо четене предложените от Има такъв народ“
Коментари Харесай

Отхвърлиха предложените от ИТН промени за облекчаване на провеждането на референдуми

Парламентът отхвърли на първо четене препоръчаните от „ ИТН “ промени в Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, които целяха да облекчат жителите във връзка с провеждането на референдуми.

Законопроектът не получи поддръжка и при прегласуването. Измененията поддържаха 81 народни представители, 30 бяха „ срещу “, а 80 се въздържаха.

От „ ИТН “ (ИТН) предлагаха да се вкара обединен метод за установяване на минималния брой подписи за предложение за референдум и при двата типа референдуми – национални и локални. Предвиждаше се минимално нужния брой подписи за предложение за производство на референдуми, избран в закона, да не е твърдо число, както е в този момент за народен референдум – 200 хиляди или 400 хиляди жители с изборни права, а като съответствие от базата на жителите с изборни права.

В законопроекта се оферираше прагът за подписка за народен референдум да е 1/40 от популацията над 18 година (предложението за член 10, алинея 1, т. 5) и надлежно 1/20 от същата база (предложението за член 10, алинея 2). Предвиждаше се праговете за подписката за предложение за локален референдум да са - 1/25 от жителите с изборни права и непрекъснат адрес в общината, региона, кметството (предложението за член 27, алинея 1, т. З) и надлежно 1/15 от същата база (предложението за член 27, алинея 2 и алинея З).

Втората група промени в законопроекта бяха свързани с понижаване на праговете за годност на референдумите и премахването на прага при установяване на резултатите от двата типа референдуми. Предложенията в тази част бяха ориентирани към уеднаквяване на прага и при двата типа референдуми. Предлагаше се прагът за годност да е изборната интензивност на съответните предишни избори – за народен парламент или за общински съветници и кметове. При установяване на резултата се предвиждаше да отпадне условието в референдума да са дали своят вот с „ да “ повече от половината от участвалите в него гласоподаватели.

Третата група промени бяха свързани с облекчение на софтуерните правила за събирането на подписката и за двата типа референдуми. Предлагаше се да отпадне условието за изтъкване на непрекъснат адрес от жителите при подписка за народен референдум и да остане единствено за локален референдум. Законопроектът предвиждаше и увеличение на периода за събиране на подписите, като за народен референдум срокът да е до шест месеца, а за локален референдум до пет месеца. В законопроекта се предвиждаше още спомагателен период за показване на подписката в структуриран електронен тип.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР