Парламентът отхвърли на първо четене предложените от БСП промени в

...
Парламентът отхвърли на първо четене предложените от БСП промени в
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли промените на БСП в Закона за храните

Парламентът отхвърли на първо четене препоръчаните от Българска социалистическа партия промени в Закона за храните, въвеждащи условия за наличие на български храни в комерсиалните обекти с годишен оборот над 2 млн. лв.. „ За " гласоподаваха 102 народни представители, 19 бяха „ срещу ", а 90 се въздържаха.

"Искаме сивият бранш да изчезне, производителите да осъществят продукцията си, а не им осигуряваме еднакъв достъп до пазара ", съобщи Светла Бъчварова-Пиралкова от Българска социалистическа партия.

"Искате сами да си постановяваме наказания, да си наложим ембарго, което звучи неуместно ", опонира ѝ Делян Добрев от ГЕРБ.

При млякото и млечните артикули предлагането беше за 70% българско произвеждане, а за месото и месните артикули - 25%. За пресните плодове и зеленчуци се предвиждаха 51% минимално, а за пилешкото месо - 50%. Бяха написани и промени при питателните артикули, чиито етикет гласи, че са български, да бъдат създадени от първични материали с генезис от България.

При несъблюдение на тези стойности за български артикули законопроектът предвиждаше глоба в размер на 10% от годишния оборот, а събраните суми да постъпват във Фонд "Земеделие " и да се употребяват за подкрепяне на локалното произвеждане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР