Парламентът окончателно вдигна прага на задължителната регистрация по ДДС от

...
Парламентът окончателно вдигна прага на задължителната регистрация по ДДС от
Коментари Харесай

НС вдигна прага на регистрация по ДДС на 100 хил. лв. -

Парламентът дефинитивно подвигна прага на наложителната регистрация по Данък добавена стойност от 50 хиляди на 100 000 лв. оборот.

Промяната се случва с признатия на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за Данък добавена стойност, импортиран от Мартин Димитров от Демократична България и народни представители от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Измененията минаха без необикновен спор за по-малко от час със 196 гласа " за ", 0 " срещу " и 0 " въздържал се ".

Вдигането на прага на регистрация ще засегне огромен брой дребни и междинни предприятия, които съгласно вносителите ще станат по-конкурентноспособни и ще понижат административните си разноски.

Тази промяна бе показана от " Демократична България ", до момента в който ръководещите обсъждаха антикризисния пакет от ограничения. Според Демократична България тази смяна ще способства дребните бизнеси да се оправят и с инфлацията.

С гласуването на текстовете от наложителна регистрация по Данък добавена стойност ще се освободят към 200 000 компании. В същото време се резервира опцията за доброволна регистрация без значение от комерсиалния оборот.

За повдигането на прага ще е нужна дерогация от Брюксел. Вносителите настояват, че няма причина такава да ни бъде отказана. Мартин Димитров от Демократична България и Петър Чобанов от Движение за права и свободи оповестиха, че Министерството на финансите към този момент е поискало такава. Депутатът от Демократична България обясни, че процесът лишава към 6 месеца. След като получим отговор ще стане ясно дали ще желаяме и второ нарастване - до 166 хиляди лева - най-голямата допустима сума.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР