Парламентът окончателно ратифицира споразумението между България и Съединените щати за

...
Парламентът окончателно ратифицира споразумението между България и Съединените щати за
Коментари Харесай

Парламентът ратифицира споразумението със САЩ за нови блокове на АЕЦ Козлодуй

Парламентът дефинитивно ратифицира съглашението сред България и Съединените щати за нуклеарно партньорство, в това число в плана по създаване на 7 и 8 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ . Новите нуклеарни блокове би трябвало да се построят по технологията АР-1000 на американската компания " Уестингхаус " .

Решението идва месец, след, след което Народното събрание реши България за градежа на новите енергийни блокове. Преговорите би трябвало да приключат до 15 април.

Алтернативното предложение на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) беше за удължение на периода за договаряния и включването на още един участник - американската компания " Бехтел ", с която " Уестингхаус " работи в Чехия и Полша. То не беше признато от Народното събрание.

В петък окончателното решение за одобрение на съглашението със Съединени американски щати беше взето с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " ИТН ". Депутатите от Българска социалистическа партия и " Възраждане " гласоподаваха " срещу ".

" Възраждане " настоя процедурата да бъде прекъсната, тъй като " ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи гласоподават за легализиране на една огромна кражба ".

" Имаме дотук една-единствена определена технология и една-единствена компания, която ще строи по нея - без конкуренция и бистрота на избора ѝ, сподели Коста Стоянов от " Възраждане ".

Той добави, че на абстрактен план се издава позволение за градеж на мощности, което съгласно него е причина за доста увеличение след това на цената на градежа, както и за комисионни.

Българска социалистическа партия сподели, че поради технологията АР1000 планът ще се оскъпи.

" Англия се отхвърли от тази технология и няма нито една страна в Европа, която да е подготвена да стане пробна площадка ", сподели Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

Според държавното управление цената на строителството ще е към 14 милиарда $, само че съгласно енергийни специалисти тя може да доближи до 18 милиарда $.

В 15-дневен период след влизането в действие на закона министърът на енергетиката би трябвало да обнародва документа в " Държавен вестник ".

взе държавното управление на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ през октомври 2023 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР