Парламентът одобри структурата и състава на кабинета на ПП-ДБ и

...
Парламентът одобри структурата и състава на кабинета на ПП-ДБ и
Коментари Харесай

Кабинетът „Денков-Габриел“ вече е факт

Парламентът утвърди структурата и състава на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, отпред с мин.-председател акад. Николай Денков, съобщи кореспондент на БГНЕС.


С това България към този момент има постоянно държавно управление, формирано и определено с втория мандат, връчен от Румен Радев.

На изключителното съвещание на Народното събрание участва и президентът Радев.


По-рано, при дебатите по състава на кабинета на Денков и Габриел, номинираният за министър-председател от ППДБ акад. Николай Денков разгласи, че съставът на кабинета има експертизата и смелостта " да взима значими решения и да носи отговорността за тях.

" Последните седмици ПГ на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ поставиха оптимални старания, с цел да предотвратят заплахата да отидем на шести следващи избори за две години без изгледи от значително друг резултат. Бяха направени доста взаимни отстъпки и от двете страни, с цел да се обезпечи непоклатимост и вероятност за страната. Направихме го, тъй като сме уверени, че България има потребност от постоянно държавно управление, което да взема решение проблемите на хората и да придвижи уверено напред европейското развиване на България. България има потребност от постоянен парламент, най-спешно е приемането на безпределно закъснелия Бюджет. Без съответен Бюджет, идващите месеци могат да бъдат извънредно тежки. Трябва да се приготви и Бюджета за 2024 година, чакат ни значими закони за битката с корупцията, промени в Наказателен кодекс, промени по ПВУ, както и промени в Конституцията, което да оздравят правосъдната система. За нас това е идея, и с цел да я превърнем в действителност, разчитаме на необятна парламентарна и социална поддръжка ", добави Денков.

Тежката политическа обстановка в страната роди хрумвания, неизползвани до момента в България. Но осъществени в други страни. Като гаранция, че това държавно управление ще работи най-малко 18 месеца, надяваме се и 4 година, ГЕРБ и Политическа партия се договориха кабинетът, който предлагаме през днешния ден, да бъде управителен от министър председател и един вицепремиер, които да разменят постовете си след 9 месеца. В първия интервал ръководството е поверено на мен като претендент, а във вторите 9 - отговорността ще поеме Мария Габриел, добави Денков.

И разгласи, че целите му са да внесе незабавно в Народно събрание постоянен Бюджет с до 3% недостиг при опазване на обществените заплащания и без нарастване на данъците; да извърши отговорностите си по Управленската стратегия и да осъществяваме интернационалните цели за влизане в Шенген и Еврозоната; да работи в тясно съдействие със обществените сътрудници за уравновесено развиване на стопанската система и на човешкия запас с фокус върху образованието, науката и иновациите; да работи в тясна съгласуваност с Народно събрание, в това число за конституционната промяна, за промени в структурата на Висш съдебен съвет и прокуратурата. Правителството ще работи за присъединение на България към Шенген още тази година. С тази цел са свързани редица промени в структурите на службите, антикорупционни ограничения, усилване на граничния надзор поради мигрантския напън. За да влезем в Еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 година, ще се одобряват бюджетите за 2023 и 2024 г.- с до 3% недостиг без прекалено изтегляне на държавен дълг. Ще се организира и разяснителна акция, която да отговори на съществуващите терзания на жителите и да опровергае популяризираната дезинформация по отношение на въвеждането на еврото в нашата страна, добави Денков.

По думите на съпредседателя на " Продължаваме промяната " Денков и Габриел му вдъхват доверие, че съединението е допустимо. " В тази зала, а и в общественото пространство непрестанно обсъждаме, че България е страна, която сега има доста проблеми за решение, само че това, за което по-рядко приказваме е, че България е страна с доста преимущества и благоприятни условия. Дълбоко имам вяра, че България е страна с едно ярко бъдеще. Един от най-известните професори по икономическо развиване Йозеф Шумпетер споделя, че най-важният фактор за икономическото развиване на една страна е човешкият капитал. Във всяка страна има хора, които са извънредно надарени и можещи и това, с което се занимават тези хора предопределя бъдещето на тази страна ", сподели Петков.

И подсети, че по време на римската империя геният се е концентрирал в държавното ръководство. " По време на Средновековието най-талантливите са се занимавали с военно дело и тогава отчитаме най-голямото развиване в региона на защитата. По време на индустриалната гражданска война огромна част от гения се е насочил към развиване на промишлеността и тогава имаме същински скок в стандарта на живот на европейците ", сподели той и добави, че има страни, в които гениите се насочват към сивия бранш, а други в чужбина.

" Ролята на политиците и държавниците е да създадат по този начин, че тези надарени хора да работят за напредъка на своето общество. Това, че акад. Денков ще води държавното управление на България в първите 9 месеца, а Мария Габриел във вторите 9 месеца ми дава вяра. Акад. Денков има опит като зам.-министър и министър в няколко държавни управления. Той е непретенциозен човек и няма да го чуете да се акцентира. Мария Габриел е различен огромен гений на България, потвърдила се е като европейски водач в сфери, които движат икономическото развиване на цяла Европа ", акцентира той.


На влизане в Народното събрание пък президентът Румен Радев разяснява, че обединението сред двете водещи партии е обезсмислила изборите. " Надявам се държавното управление да не предава националните ползи по този начин както водачите на новата коалиция предадоха доверието на гласоподавателите си. Обществото ни занапред ще осмисля процесите към акуширането на тази коалиция, тъй като тя обезсмисли изборите. А изборите са основата на демокрацията. Спомняте си по какъв начин господин Борисов обикаляше страната да убеждава хората да гласоподават за него, тъй като Политическа партия са " унищожили страната ", и в случай че се позволен до властта, те ще я довършат. Днес господин Борисов им подарява цялата власт. Спомняте си по какъв начин Политическа партия бяха окупирали обществените мрежи, с цел да въодушевяват своите почитатели, че ГЕРБ са мафията, и би трябвало да бъдат изтрити от българската политика. Днес те споделят властта с ГЕРБ ", сподели Радев. " Спомняте си по какъв начин Демократична България поведоха своите гласоподаватели на кръстоносен поход против задкулисието и олигархията. Днес те просят от него утвърждение и просят тъкмо някакво избавление по този начин, че да си подсигуряват властта с тяхната благословия. Всички те завоюваха за сметка на излъгания гласоподавател и демокрацията. Политиката не е единствено ползи и математика за болшинство. Тя е на първо място полезности. Гласуването през днешния ден ще покаже дали народните представители имат достолепие или са приели ролята да бъдат просто редови гласуващи ", добави Радев.

Против кабинета " Денков - Габриел " гласоподаваха от " Възраждане ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ.

" Познаваме лицето, което ни оферирате на министър-председател през днешния ден. Познаваме го от три служебни държавни управления, в които то беше министър на образованието, плюс едно постоянно държавно управление. Можем да съдим аз него от работата му в Министерство на образованието, което по това време се трансформира в печатница на документи с погрешно наличие, т.е. на подправени дипломи. Това съобщи Димо Дренчев от " Възраждане " от парламентарната естрада. " Въпросното лице получи най-голямата научна купа в цялостен прорез с всевъзможни правила и в цялостен спор на ползи. По морал написа двойка. " Възраждане " няма по какъв начин да поддържа тази кандидатура ", добави той.


Против кабинета гласоподава и отделилият се от Политическа партия Радостин Василев. " Това е кабинет, който сплотява, в действителност, необединимото в някакви персонални ползи, ползи на някакво посолства евентуално, само че не и в полза на българския народ ", означи Радостин Василев.

От Има Такъв Народ също не поддържаха кабинета: „ Това е най-позорното държавно управление след 1989 година Няма да го подкрепим. Това е непоносимо държавно управление. Отвратително държавно управление е по-лошо от това да няма. Толкова аморално и алчно “, съобщи Тошко Йорданов от „ ИТН “. „ Това са хората, които в прав текст обявиха, че с кръв и срещу закона ще уволняват хора и ще си вършат Министерство на вътрешните работи за изборите “, уточни още той.

Деница Сачева от ГЕРБ отбрани кабинета: " Ясно декларирахме, че знаем от опит, че борбата със самия себе си е най-трудната, тя си коства да бъде извоювана, в случай че това ще даде дълготрайни вероятности на хората. Интересите на хората изискват да има работещ парламент и държавно управление. Може да продължим да навиваме пружините на омразата измежду хората, само че какво ще произтече от това. Време е вместо да живеем в предишното и бъдещото, да разберем, че политиката изисква деяние тук и в този момент. България е парламентарна република, време да престанем да застрашаваме това. За да действа страната е наложително да има работещ парламент. Той съставлява избора на хората. Днес не даваме заем на доверие, а на време, което е нужно, с цел да се успокоят политическите пристрастености. Дали това време ще се оползотвори, зависи от дейностите министрите, които ще се закълнат през днешния ден. Затова и тяхната отговорност е голяма, уточни още Сачева. Никога не сме работили за персоналните си облици, само би трябвало да се пази чист и неоцапан обликът на България. Бързи и качествени резултати може да удължат времето на този Министерски съвет ", акцентира още тя.

Депутатите от Българска социалистическа партия също не поддържаха кабинета. " Днес се гласоподава 102 българско държавно управление. Българската парламентарна история познава политически взаимни отстъпки в името на България. Но това, което се гласоподава през днешния ден, не е политически компромис, и не е за България. Това е компромис на две подмолни кохорти в името на личното им оцеляване. Паралелната страна се прегрупира, с цел да възкръсне и да продължи да ръководи. Това прегрупиране в последните дни минава през трупове, безусловно. Всичко това е завито в целофан и се сервира на хората като " евроатлантическо държавно управление ". Кой ви е споделил, уважами ГЕРБ, Съюз на демократичните сили, Политическа партия и Демократична България, че корупцията, кражбите, замитането на следи, завладяването на постове в страната, изтъквам " подписано с кръв " ; замяна на изборните резултати с " ала-бала " с президента; и възпрепятстването на правораздаването, криейки се зад имунитети, са европейски полезности ", попита Нинова. И добави, че " вашият евроатлантизъм се свежда до смирение и гърчене на тил пред мощните, войната в Украйна и джендър идеологията, и няма нищо общо с същинските европейски полезности - правдивост, равнопоставеност, народна власт, отбрана на българския народен интерес в общия ни европейски дом ". Това, което родихте през днешния ден, е еднорък и двуглав Франкенщайн, заключи Нинова. Дума не обелихте за народа, възмути се водачът на Българска социалистическа партия.

Служебното държавно управление пък към този момент е готово да сдаде властта, увери служебният министър председател Гълъб Донев: " Гражданите чакат от държавното управление то да взема решение техните наболели проблеми. Сега страната действа обикновено. Направихме по този начин, че България да стане център на непоклатимост за газовите доставки. Няма закъснение по Плана за възобновяване. Заварихме страната на пауза, а в този момент всички системи в страната действат. Направихме България да бъде постоянен център за газовите доставки освен за България, само че и за Източна Европа. Няма закъснение по нито една от стратегиите и плановете по Плана по възобновяване. Ние заварихме нула стартирани европейски стратегии през август предходната година, в този момент всички са стартирали. Бюджетът е подобен какъвто го одобри през юли 2022 година постоянното държавно управление. Това, което ние предложихме, не беше подкрепено, по тази причина внесохме бюджета с 6% недостиг. Да вземат решения, които са значими за българските жители и да бъдат рационални ", добави Донев.

Гласуваният състав на Министерски съвет е:

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите девет месеца

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите девет месеца

Асен Василев – министър на финансите и еврофондовете

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев - министър на защитата

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите и ръководител на Консултативния съвет за Европейската зелена договорка

Румен Радев - министър на енергетиката

Андрей Цеков - министър на районното развиване и благоустройството

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните

Богдан Богданов - министър на стопанската система и промишлеността

Милена Стойчева - министър на нововъведенията и растежа

Иванка Шалапатова - министър на труда и обществена политика

Атанас Славов - министър на правораздаването

Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Георги Гвоздейков - министър на превоза и известията

Проф. Христо Хинков - министър на опазването на здравето

Зарица Динкова - министър на туризма

Александър Йоловски - министър на електронното ръководство

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР