Парламентът одобри на второ четене законопроекта за ратифициране на Споразумението

...
Парламентът одобри на второ четене законопроекта за ратифициране на Споразумението
Коментари Харесай

Парламентът ратифицира споразумението със САЩ за нова ядрена мощност в АЕЦ Козлодуй

Парламентът утвърди на второ четене законопроекта за одобрение на Споразумението сред държавните управления на България и Съединени американски щати по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година. 

 

„ За “ бяха 161 депутати,   " срещу " – 56, трима се въздържаха.

След влизането в действие на закона министърът на външните работи би трябвало да уведоми по дипломатически път Съединени американски щати за утвърждението на съглашението, а министърът на енергетиката - да обнародва в „ Държавен вестник “ документа в 15-дневен период от датата на влизането му в действие за България, записаха депутатите.

 

С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 година министърът на енергетиката бе длъжен да предприеме всички дейности за взимане на позитивно решение за създаване на нова нуклеарна мощ с технология АР1000. В осъществяване на решението е квалифициран план на съглашение с рамка за усилване на съдействието по осъществяване на Проект по проектирането, построяването и стартирането в употреба на един нов реактор с конфигурирана мощ от минимум 1000 мегавата в АЕЦ „ Козлодуй “.

 

Депутатите ще обсъдят на второ гласоподаване и законопроект за одобрение на Споразумението на участващите съдружници към Фонда на НАТО за нововъведения, импортиран от Министерския съвет.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР