Парламентът одобри единодушно с 201 гласа допълнителни разходи и трансфери

...
Парламентът одобри единодушно с 201 гласа допълнителни разходи и трансфери
Коментари Харесай

Парламентът одобри допълнителните разходи за добавките към пенсиите

Парламентът утвърди единомислещо с 201 гласа спомагателни разноски и прехвърляния по държавния бюджет за 2021 година за сметка на преизпълнението на данъчните доходи за тази година. Вносител на предлагането за решение е Министерският съвет. 

Допълнително до 750 млн. лева ще отидат в бюджета на ДОО за добавка от по 60 лева месечно към пенсиите или сумите от пенсии на всеки пенсионер, считано от 1 януари следващата година. Изплащането на спомагателната сума към пенсиите е за месеците от януари до юни 2022 година Добавката ще е за всички пенсионери, без значение от размера на получаваната пенсия. 

Анализът на осъществяването на параметрите от приходите от налози по отношение на обновения държавен бюджет за 2021 година обрисува преизпълнение в размер към 1,2 милиарда лева , се показва в претекстовете за решението. 

Отново поради преизпълнението на данъчните доходи Народното събрание утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на енергетиката /МЕ/ за 2021 година до 450 млн.лв. Те ще са за отплата на високите цени на тока и природния газ за крайните небитови консуматори за първото тримесечие на 2022 г. 

Снощи пред Комисията по бюджет и финанси вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев изясни, че това са спомагателни доходи. " Няма заеми, утежняване на недостига. Парите ще се заделят по сметки за непознати средства в Министерството на енергетиката и в Национален осигурителен институт ", изясни механизма министърът. 

" Тази година имаше спомагателни доходи, преразпределени с актуализацията на бюджета от 2,5 милиарда лева ", уточни през днешния ден пред депутатите Василев. По думите му, сега има още спомагателни доходи най-малко от 1,2 милиарда лева " Ако решението за прехвърлянията не се одобри, те ще отидат непосредствено за понижаване на недостига в бюджета. Добавката от 60 лева плюс нарастването на пенсиите от 25 декември т.г. ще подсигуряват, че няма да има нито един пенсионер под линията на беднотия /413 лева./ и възрастните хора няма да получават по-малко средства от тези, които взимат сега ", увери Асен Василев. 

В отговор на въпрос от " Възраждане " финансовият министър напомни, че от 25 декември т. година минималната пенсия за застрахователен стаж става 370 лева , от 1,2 на 1,35 се подвига коефициентът за стаж, а оптималната пенсия - 1500 лева.  /от 1440 лв/. Така че към този момент имаме индексация на пенсиите, добави Василев. 

Той разгласи също, че Министерството на финансите има желанието да внесе в Народно събрание бюджет 2022 до края на януари следващата година и през февруари той да бъде реалност. 

Александър Иванов /ГЕРБ-СДС/ изиска решението да бъде разграничено и гласувано поотделно за двата прехвърлянето - болшинството отхвърли настояването. Колежката му Деница Сачева попита какво плануват ръководещите през юли, когато ще е изминал срокът за приемане на добавката. И означи, че не е неприятно тя да е до 31 декември 2022 г. 

" На база съдружните диалози, до юни би трябвало да има ново законодателство, в което да е заложен нов модел на пенсионно законодателство ", отговори Василев. Предвижда се и актуализация на бюджета тогава и този нов модел ще залегне в нея. 

" Да възложим на държавното управление да преразгледа в къс период правилника, по който работи Българската електроенергийна борса. Колкото повече усилваме помощта за бизнеса, толкоз повече спекулантите ще натискат да приберат тези пари ", изиска Румен Гечев от " Българска социалистическа партия за България ".

С това решение заделяме пари за сметки, които ще могат да се употребяват идната година от Национален осигурителен институт и от Министерството на енергетиката, разяснява Георги Ганев от " Демократична България ", заявявайки поддръжката на парламентарната група. Според него е значимо по какъв начин МЕ ще се разбере с бизнеса за разпределението на сумите. 

Асен Василев прикани Народно събрание в оптимално къси периоди да бъдат определени нови членове на КЕВР на мястото на тези, чийто мандат е изминал, с цел да може държавното управление да има сътрудник. 

Йордан Цонев /ДПС/ счита, че е належащ спор эа дизайна на ограниченията преди приемането на бюджета за идната година. " Сегашните ограничения са остарели, в случай че смятате да ги заложите и в идващия бюджет, включително и понижаване на Данък добавена стойност за ресторантьорите, надълбоко ще сбъркате ", предизвести той. По думите му, засегнатите от инфлационния потрес би трябвало да бъдат главният бенефициент. Движение за права и свободи счита, че е нужна смяна в закона за обществените финанси. 

Делян Добрев /ГЕРБ-СДС/ разяснява, че плануваният трансфер до 450 млн. лева за отплата на бизнеса значи на процедура по 150 лева отплата при цена на електрическата енергия над 700 лева мегаватчаса, което е незадоволително. " Ще има банкрути, някои към този момент са факт, в случай че няма съответно нарастване на обезщетенията ", означи той. 

" Възраждане " счита, че би трябвало изчерпателен разбор кой от секторите има действителна потребност да получи в пъти по-голяма от посочената сума, сподели Цончо Ганев. Според парламентарната група плануванаъа сума е дребна. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР