Парламентът не успя да избере свой председател от първия път

...
Парламентът не успя да избере свой председател от първия път
Коментари Харесай

Парламентът не избра председател от първия път, Асен Василев предложи ротация

Парламентът не съумя да избере собствен ръководител от първия път и по този начин дублира фалстарта от 48-ото Народно събрание.

Пленарната зала не излъчи никого за пръв измежду равни измежду кандидатурите на Росен Желязков от ГЕРБ и Петър Петров, от " Възраждане ".

Кандидатът на ГЕРБ получи два пъти повече гласове, само че не му стигнаха да седне на на най-високото място на трибуната. Все отново, с изключение на от своята парламентарна група, юристът получи рамо и от депутатите на Има Такъв Народ.

От поддръжка за Желязков се въздържаха от ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а срещу него се оповестиха от " Възраждане ". 

Така за Росен Желязков гласоподаваха общо 231 депутати, от които " за " бяха 79, " срещу " - 8, а 144 гласоподаваха с " въздържал се ".

Петър Петров получи 37 гласа " за ", срещу неговата кандидатура гласоподаваха 88 депутати, а 39 бяха " въздържал се ".

Веднага след несполучливия опит за избор на парламентарен ръководител думата взе Асен Василев от Политическа партия.

Той предложи да се вкара ротационен принцип по европейски образец - на всеки два месеца ръководителят на Народното събрание и на правната комисия да бъдат редувани на ротация. Василев не конкретизира повече предлагането си. 

" Знаем, че това е ексцентрично решение, само че ние се намираме в ексцентрична обстановка. Това е вероятен излаз от рецесията, в която преди малко влязохме ", съобщи от трибуната Асен Василев.

По негово предложение Вежди Рашидов разпусна пленарната зала за половинчасова отмора.

В този миг президентът Румен Радев, който беше посетител на тържественото съвещание, си потегли, само че разяснява пред медиите следващото дежавю.

" Ако не се избере ръководител, това ще блокира целия развой на консултациите и връчването на мандат ", разяснява Радев.

" Видяхте, незабавно след първия избор, който е алегоричен и в който всяка една партия показва своята позиция и настройка по отношение на работата си с останалите, Политическа партия и Демократична България излязохме с предложение по какъв начин можем доста по-бързо този път да решим обстановката с ротационен принцип ", сподели в кулоарите Даниел Лорер от Политическа партия. 

" Цялото българско общество знае, че Никола Минчев беше позорно свален и че беше превъзходен ръководител на по-предишното Народно заседание. Така че той е една чудесна опция ", сподели Лорер без да отговори дали в коалиция с Демократична България ще го предложат още веднъж. Лорел изрази вяра председателският съвет да докара до " отпушване " на процеса.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР