Парламентът не прие Доклада на Националното бюро за контрол на

...
Парламентът не прие Доклада на Националното бюро за контрол на
Коментари Харесай

За 3024 души е ползвано СРС през 2020 г.

Парламентът не одобри Доклада на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства за осъществената активност през 2020 година

Парламентът не одобри Доклада на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства за осъществената активност през 2020 година " За " бяха 39 депутати, " срещу " - 26, 79 народни представители се въздържаха. В него се показва, че през 2020 година са употребявани специфични разследващи средства (СРС) във връзка с 3042 лица. Изготвени са 5368 претенции за потребление на СРС, по които са постановени 5003 позволения и 365 отводи. В резултат на приложените СРС са направени 1089 броя материални доказателствени средства. В 172 случая СРС са употребявани във връзка с обекти за определяне самоличността на лица, за които е имало данни и съображение да се допуска, че приготвят, правят или са направили тежко съзнателно закононарушение. За 435 процедури използването на СРС е почнало по реда и при изискванията на член 17 от Закона за СРС, а за четири процедури – по член 18 от ЗСРС. Общият брой приложени оперативни начини е 14 439.

Специални разследващи средства са употребявани по отношение на действия по член 321 от Наказателния кодекс (Организирана незаконна група), член 354а от Наказателен кодекс (наркотични вещества), член 234 от Наказателен кодекс (акцизни стоки), член 195 от Наказателен кодекс (кражби), член 301 от Наказателен кодекс (подкуп), член 209 от Наказателен кодекс (измама), Глава първа от особената част на Наказателен кодекс – 181 бр. и други, се споделя в отчета.
Националното бюро е образувало 45 преписки по сигнали на жители като по 31 от тях е направило инспекции, при които не е установен случай на непозволено използване на СРС. По 14 от сигналите не са отстранени нередности от страна на подателите им, заради което са останали неразгледани.

По Закона за отговорността на страната и общините за вреди е завършило дело, по което съдът напълно е възприел констатациите на Националното бюро, че настояванията за потребление на СРС по отношение на жител са голословни и използването надвишава оптимално допустимия законов период по член 21 от ЗСРС. В отчета са изложени и съответните оферти за рационализиране на правната уредба на процедурите, свързани с потреблението на СРС.

Петър Куленски съобщи, че " Продължаваме Промяната " няма да поддържа отчета, тъй като той легитимира непозволеното подслушване на жители.

Как разбрахте, че са нарушени Вашите конституционни права, подавали ли сте сигнал за инспекция дали против Вас или някой от парламентарната Ви група нерегламентирано са употребявани СРС, попита Десислава Атанасова, ръководител на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС. Тя дефинира отчета като прекомерно закъсняла информация, тъй като, в случай че беше прегледан предходната година, е щяло да стане ясно, че не е имало нерегламентирано потребление на СРС. Става дума за противозаконните подслушвания, с които доста от партиите спекулираха, оповестиха се за жертва на такива подслушвания, акцентира тя. В отчета се споделя, че през 2020 година Бюрото не е установило случаи за непозволено използване на СРС, изясни Атанасова. Докладът е явен и по още една тематика - по какъв начин се унищожават материалните доказателства, добити със СРС, добави депутатът. Тя обърна внимание и че не прокуратурата е поискала най-вече такива позволения - към 12 на 100. 

Атанас Славов от ПГ " Демократична България " напомни за отчета на специфичната краткотрайна комисия в 46-ото Народно заседание за определяне на нелегално подслушване. В него чухме за над 130 имена на политици, деятели, подслушвани по искане на спецпрокуратурата, посочи той.

От " Възраждане " също обявиха, че няма да поддържат приемането на отчета. Николай Дренчев разяснява, че става въпрос за потребление на СРС и с политически цели. Трябва да създадем по този начин, че никой повече да не злоупотребява с потреблението на СРС, счита депутатът. Колежката му Елена Гунчева уточни, че казусът е, когато СРС се употребяват за политическа принуда. Тя добави, че са подслушвани диалози сред юристи и клиенти, което е нелегално, тъй като нарушава тайната сред двамата.

Пламен Иванов , ръководител на Национално бюро за надзор на СРС, означи, че отчетът е направен съгласно условията на закона.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР