Парламентът не изневери на съществуващата до този момент практика за

...
Парламентът не изневери на съществуващата до този момент практика за
Коментари Харесай

Лозан Панов: Парламентът не изневери на себе си с избора на ВСС

" Парламентът не изневери на съществуващата до този миг процедура за избор на членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) от своята квота ", разяснява в четвъртък ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

" Реално нямаше главен спор за професионалните и етични качества на претендентите. Процедурата протече официално и практиката досега в Народното събрание се възпроизведе.

Важен е методът, по който те бяха определени - без задаване на въпроси, без конкретика към най-важния и стойностен за цялата правосъдна система въпрос, а точно - за професионалните качества на претендентите ", сподели Панов, представен от " Клуб Z ".

Според него най-важният въпрос при избора на Народното събрание е тъкмо по какъв начин са били определени членовете на новия Висш съдебен съвет.

" Процедурата допуска политическата квота, която е и социална квота, да има като претенденти разпознаваеми за обществото хора, които със своя престиж, със своите професионални, човешки знания да поддържат правосъдната система, За да може тя във взимането на значимите решения да се гради на един задоволително явен професионален потенциал. А с цел да се случи това, беше належащо да има спор, да има полемика да има въпроси към претендентите. Нещо, което най-малко за съдийската квота се случи - макар лимитираното тогава време ", изясни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР