Парламентът наложи мораториум върху цените на тока, водата и парното

...
Парламентът наложи мораториум върху цените на тока, водата и парното
Коментари Харесай

Парламентът наложи мораториум върху повишаването на цените на тока, парното и водата

Парламентът наложи мораториум върху цените на тока, водата и парното на равнищата от 1 януари 2021 година Предложението, което пристигна изненадващо от ръководителя на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в спор за основаване на краткотрайна комисия по енергийната рецесия, бе подкрепено от 186 депутати от всички партии без Движение за права и свободи, които не участваха в гласуването с претекст, че решението е " динена кора " и е незаконно.

Освен това по предложение на " Продължаваме промяната " бе основана краткотрайна парламентарна комисия, която за един месец би трябвало да мисли оферти за справяне с енергийната рецесия в страната и да организира експертен спор и да даде оферти за ограничения против повишаващите се цени на тока. " За " основаване на комисията гласоподаваха 169 депутати от всички партии без ГЕРБ-СДС, които бяха " срещу " и " въздържал се ".

Председател на краткотрайната комисия ще е Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната ", а нейни членове ще са Венко Събрутов от " Продължаваме промяната ", Теменужка Петкова и Жечо Станков от ГЕРБ-СДС, Рамадан Аталай и Станислав Анастасов от Движение за права и свободи, Драгомир Стойнев и Румен Гечев от Българска социалистическа партия, Иво Атанасов и Тихомир Тенчев от " ИТН ", Ивайло Мирчев и Владислав Панев от " Демократична България " и Николай Дренчев и Искра Михайлова от " Възраждане ".

Защо Народното събрание пое енергийната рецесия

В понеделник Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) пресметна, че от 1 януари цената на тока за бита би трябвало да нарастне приблизително със 11.51 на 100, а на топлоенергията - приблизително с 12.8 на 100. Във вторник министър председателят Кирил Петков разгласи, че е сюрпризиран, че предлагането е в деня на избирането на новото държавно управление, а Министерският съвет реши да направи незабавен разбор на предлагането на енергийния регулатор.

" В последните години всички знаем, че страната е превзета. Избират се сякаш самостоятелни органи от изцяло подвластна законодателна власт. Независимите органи прокарват някакви ползи с корупционери, които не ги виждаме в прокуратурата, тъй като нямаме прокуратура ", разгласи депутатът от " Продължаваме промяната " Иван Михнев, мотивирайки предлагането за краткотрайна комисия. Според него предлагането на регулатора за по-високи цени е политическо.

От групата на ГЕРБ-СДС подлагаха на критика самодейността на " Продължаваме промяната " с претекста, че е написано " на коляно " и като " през гугъл транслейт " с една цел - " да се отнеме огъня от държавното управление " (по думите на Делян Добрев) и " Народното събрание да стане отговорен, че не е спрял нарастването на цената на тока " (по думите на Тома Биков).

Според разнообразни депутати от ГЕРБ-СДС няма съображение за такава комисия, тъй като " енергийна рецесия няма ", а " Народното събрание не може да се меси в работата на самостоятелния енергиен регулатор и да взема решения за цените на тока " (по думите на Теменужка Петрова), като бе напомнено, че ръководител на КЕВР е дългогодишният народен представител от ДСБ (партия, член на " Демократична България " ) Иван Иванов. Бившите ръководещи предложиха да няма комисия за " енергийната рецесия ", а да се предложат законови промени с ограничения, само че да има комисия за Коронавирус рецесията.

Депутатът от " Продължаваме промяната " Настимир Ананиев разгласи, че основаването на комисията не е нелегално, а сътрудника му от Българска социалистическа партия Филип Попов прикани ГЕРБ-СДС да спрат да демагогстват и да не упрекват " хан Крум, Омуртаг и служебното държавно управление за рецесията ". Попов след това напомни, че " ГЕРБ има и исполин в енергетиката - Гинка Върбакова ".

Според Рамадан Аталай от Движение за права и свободи или би трябвало да се пипне Данък добавена стойност, или да се понижи акцизът, с цел да не се покачва цената за битовите консуматори. Колегата му от " Демократична България " Мартин Димитров сподели, че по принцип е срещу диференцирана ставка за Данък добавена стойност, само че това е краткотрайна мярка, която комисията може да вземе. И двамата опазиха основаването на комисията, а от " ИТН " споделиха, че тя би трябвало да откри кой какви ползи в енергетиката има.

Как се стигна до мораториум

Накрая на дебатите Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, чиято група търсеше всевъзможни причини да няма краткотрайна комсиия, предложи мораториум върху цените на електрическата енергия, ВиК услугите и топлоенергията на равнищата от 1 януари 2021 година, каквото предложение имал и общественият министър Георги Гьоков, а Рамадан Аталай от Движение за права и свободи я упрекна в популизъм и предложи да не се подлага на гласоподаване, защото времето на групата на Атанасова бе свършило.

Изненадващо бе дадена отмора по искане на " Продължаваме промяната ". След нея Тошко Йорданов от " ИТН " разгласи, че е благополучен, че предлагането за мораториум идва от някогашните ръководещи и ще го поддържа.

Другата седмица се чака Народното събрание да сформира и постоянни комисии, в това число и енергийна. Предстои да се организира и избор за нов ръководител на енергийния регулатор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР