Парламентът на Южна Корея прие във вторник законопроект, забраняващ развъждането

...
Парламентът на Южна Корея прие във вторник законопроект, забраняващ развъждането
Коментари Харесай

Със закон извадиха кучешкото месо от менюто на южнокорейците

Парламентът на Южна Корея одобри във вторник законопроект, забраняващ развъждането и клането на кучета за консумация, поставяйки завършек на обичайна, само че спорна процедура да се яде кучешко месо след години на народен спор.

Законопроектът получи рядка двупартийна поддръжка в разделения политически пейзаж на Южна Корея, наблягайки по какъв начин отношението към яденето на кучета се е трансформирало през последните няколко десетилетия по време на бързата индустриализация на страната.

Законът ще забрани разпространяването и продажбата на хранителни артикули, създадени или модифицирани с кучешки съставки, заяви отрасловата комисия на Народното събрание.

Въпреки това клиентите, които употребяват кучешко месо или сходни артикули, няма да подлежат на наказване – което значи, че законът ще бъде ориентиран значително към работещите в промишлеността, като да вземем за пример отглеждачи на кучета или продавачи.

Съгласно законопроекта всеки, който заколи куче за храна, може да бъде осъден с до три години затвор или санкция до 30 милиона корейски вона (около 23 000 долара). Всеки, който отглежда кучета за ястие или който умишлено придобива, транспортира, съхранява или продава храна, създадена от кучета, също е изправен пред по-ниска санкция и затвор.

Собствениците на ферми, заведения за хранене за кучешко месо и други служащи в търговията с кучета ще имат тригодишен гратисен интервал, с цел да затворят или трансформират бизнеса си, съгласно комисията. От локалните управляващи ще се изисква да поддържат тези притежатели на бизнес за „ устойчиво “ прекосяване към различен бизнес.
Законопроектът в този момент се насочва към президента Юн Сук Йол за дефинитивно утвърждение. Той беше препоръчан както от ръководещата партия на Юн, по този начин и от главната опозиционна партия и получи гласна поддръжка от първата дама Ким Кеон Хи, която има голям брой кучета и посети организация за отбрана на животните по време на президентско държавно посещаване в Холандия през декември.

Подобно на части от Виетнам и Южен Китай, Южна Корея има история на консумация на кучешко месо. Традиционно се е разглеждало в Южна Корея като храна, която може да помогне на хората да победят жегите през лятото, а също по този начин е била на ниска цена и елементарно наличен източник на протеин във време, когато равнищата на беднотия са били доста по-високи.

В Южна Корея има към 1100 ферми за кучета, работещи за хранителни цели, и към половин милион кучета се отглеждат в тези ферми, съгласно Министерството на земеделието, храните и селските региони.

Броят на южнокорейците, които ядат кучешко месо, също е намалял фрапантно, защото притежанието на домашни любимци стана по-често срещано. Консуматорите на кучешко месо в този момент са склонни към по-възрастните, до момента в който по-младите, по-градски южнокорейци са склонни да се отклоняват, отразявайки сходни трендове в други елементи на Азия.

Между 2005 година и 2014 година броят на заведенията за хранене, предлагащи кучета в столицата Сеул, е намалял с 40% заради намаляващото търсене, демонстрира формалната статистика.

„ Нашето усещане за потреблението на кучешко месо и животните като цяло се трансформира през последните десетилетия “, сподели Лий Санг-киунг, управител на акцията за възбраната на кучешко месо в HSI Korea.

„ Някога беше известно, когато питателните ни запаси (бяха) нищожни, като да вземем за пример по време на Корейската война, само че с развиването на стопанската система и усещането на хората за животните и нашата консумация на храна, избора на храна и нещата се трансформират, тогава мисля, че е подобаващият миг да вървим в крайник с времето. “

Той добави, че приемането на законопроекта в понеделник се дължи частично на засилената политическа воля, която „ нараства с интереса на Първата дама “.

Но законопроектът срещна и яростна опозиция от стопани на кучета и притежатели на компании, които настояват, че ще унищожи поминъка и традициите им.

През ноември десетки фермери и развъдчици на кучета се събраха пред президентския офис в Сеул, с цел да стачкуват против законопроекта - като доста от тях доведоха своите отглеждани кучета в кафези, които имаха намерение да пуснат на мястото на случая, съгласно Ройтерс. На мястото избухна сборичкване сред фермерите и полицията, като някои протестиращи бяха арестувани.

Един подобен отглеждащ кучета, Лий Кьонг-сиг, сподели пред Ройтерс предишния ноември: „ Ако би трябвало да затворя, с финансовото положение, в което се намирам, в действителност няма отговор какво мога да направя... Бил съм в това от 12 години и това е толкоз ненадейно.

В известие за вести от ноември Корейската асоциация за кучешко месо упрекна държавното управление, че „ заплашва да потъпче “ промишлеността и че предлага законопроекта „ без нито една полемика или връзка “ с потребителите или служащите на кучешко месо.

„ Никой няма право да ограби 10 милиона (консуматори на кучешко месо) от правото им на храна и правото на оцеляване на 1 милион животновъди и служащи, отглеждащи кучета “, се споделя в прессъобщението.

Въпреки това Лий, мениджърът на HSI, беше оптимист, че гратисният интервал в законопроекта и ограниченията за облекчение ще оказват помощ на животновъдите да останат на повърхността.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР