Парламентът на Унгария ще обсъди ратифицирането на присъединяването на Швеция

...
Парламентът на Унгария ще обсъди ратифицирането на присъединяването на Швеция
Коментари Харесай

Унгария обеща подкрепа на Швеция и Финландия за НАТО

Парламентът на Унгария ще разиска утвърждението на присъединението на Швеция и Финландия към НАТО, оповестява " Ройтерс ".

Това ще се случи по време на есенната парламентарна сесия, откакто бяха признати редица законопроекти, свързани с Европейски Съюз.

Финландия и Швеция са наши съдружници и могат да разчитат на нас, посочи Гергели Гуляс, началник на кабинета на Виктор Орбан.

До момента Унгария и Турция са единствените страни членки на Алианса, които не са дали позволение за присъединение на двете скандинавски страни.

Миналата седмица Анкара разгласи, че Швеция и Финландия към момента не са изпълнили всички отговорности по постигнатото с нея съглашение, заради което към този момент блокира кандидатурите им за присъединение към НАТО.

Двете скандинавски страни аплайваха за присъединение към НАТО в отговор на съветската инвазия в Украйна, само че се сблъскаха с съпротива от страна на Турция, която ги упреква, че поддържат и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара счита за терористи.

През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум, вследствие на който Анкара подвигна ветото върху техните кандидатури за присъединение към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки дадоха обещание да не поддържат кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да поддържат мрежата на мюсюлманския свещеник Фетхуллах Гюлен, която съгласно Анкара стои зад опита за прелом през 2016 година и която Турция дефинира като терористична организация с акронима FETO, цитира news.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР