Парламентът на Унгария прие първия от поредица антикорупционни закони в

...
Парламентът на Унгария прие първия от поредица антикорупционни закони в
Коментари Харесай

Унгария приема нов антикорупционен закон в опит да запази еврофинансирането си

Парламентът на Унгария одобри първия от поредност антикорупционни закони в понеделник, заяви Ройтерс. Така страната се пробва да резервира финансирането си от Европейския съюз (ЕС).

През 2020 година Европейски Съюз за първи път обвърза европейските фондове с използването на върховенството на закона в страните членки. В тази връзка Унгария е първата страна в 27-членния блок, която би трябвало да промени законодателството си, с цел да не загуби милиарди евро финансиране.

В понеделник болшинството от ръководещата партия " Фидес " на министър-председателя Виктор Орбан одобри изменение на наказателния кодекс, като 136 депутати гласоподаваха " за ", 7 - " срещу ", а 14 се въздържаха.

В средата на предишния месец Европейската комисия предложи към 7,5 милиарда евро за Унгария да бъдат спрени. Като причина бяха посочени минусите на унгарската система за публични поръчки.

Още тогава стана ясно, че Комисията ще даде опция на Унгария да покаже волята си за промени като метод да резервира финансирането си. Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан тогава сподели, че с изключение на обещания ще са нужни и дейности.

Три дни по-късно унгарското държавно управление сподели, че е готово да изпрати в Народното събрание, с цел да преодолее възраженията на Брюксел.

Предложението за заледяване на до 65% от полагащите се на Унгария средства по кохезионните стратегии ще бъде прегледано от Европарламента в Страсбург в сряда, два дни след първия признат антикорупционен закон.

За над 10-годишното си ръководство Виктор Орбан ограничи правата на мигрантите, ЛГБТИ общността и дамите. Също по този начин той съумя да подчини съдилища, медии, неправителствени организации и университетски среди.

Орбан отхвърля Унгария да е по-корумпирана от останалите страни в блока. Въпреки това следствие на Ройтерс от 2018 година откри, че той насочва средства за развиване на Европейски Съюз към членове на своето семейство и към свои другари. Според правозащитни организации това е довело до замогване на вътрешния му кръг и му е помогнало да задържи властта си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР