Парламентът на Шри Ланка избра днес Ранил Викремесингхе, който шест

...
Парламентът на Шри Ланка избра днес Ранил Викремесингхе, който шест
Коментари Харесай

Парламентът на Шри Ланка избра Ранил Викремесингхе за президент на страната

Парламентът на Шри Ланка избра през днешния ден Ранил Викремесингхе, който шест пъти е бил министър председател на страната, за президент на мястото на напусналия страната Готабая Раджапакса, съобщи Асошиейтед прес, цитира Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че има риск този избор да възобнови политическите разтърсвания в страната, която е изпаднала в най-тежката икономическа рецесия в своята история.

Вече някогашният президент Готабая Раджапакса назначи 73-годишния Викремесингхе за министър председател през май с вяра да донесе непоклатимост в Шри Ланка. След като предходната седмица Раджапакса, също на 73 години, избяга от страната и подаде оставка посредством имейл, досегашният министър председател стана и. д. президент.

Викремесингхе е политик с дълъг стаж и забележителен опит в дипломацията и външната политика. Той водеше основни договаряния за пакет от икономическа помощ с Международния валутен фонд.

Викремесингхе е подкрепян от членове на фрагментираната ръководеща коалиция. Той обаче е неизвестен измежду гласоподавателите, които виждат в негово лице продължение на ръководството на Раджапакса, отбелязва АП.

На днешното гласоподаване депутатите избраха Викремесингхе с 134 гласа, при 82 за някогашния министър Далес Алахаперума. Кандидатът болшевик Анура Кумара Дисанаяке получи единствено три гласа.

Новият президент благодари на Народното събрание за оказаната му висока чест, показва Ройтерс.

" Нашето разделяне в този момент завърши ", съобщи той в тирада пред депутатите незабавно след избирането си, представен от Франс прес.

Викремесингхе прикани главния си противник за поста Алахаперума да се причисли към него, с цел да работят дружно за извеждане на страната от рецесията.

Той сподели, че чака церемонията по полагане на клетва по-късно през днешния ден в постройката на Народното събрание, към която са въведени засилени ограничения за сигурност.

Председателят на Народното събрание Махинда Япа Абеивардена означи, че вниманието на целия свят през днешния ден е приковано върху избора за президент, и приветства " това историческо съвещание освен за Народното събрание, само че и за цялата страна ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР