Парламентът на Северна Македония одобри късно в неделя новото коалиционно

...
Парламентът на Северна Македония одобри късно в неделя новото коалиционно
Коментари Харесай

Парламентът на Северна Македония одобри новото правителство на Зоран Заев

Парламентът на Северна Македония утвърди късно в неделя новото съдружно държавно управление на страната, заяви Асошиейтед прес.

След два дни разгорещени диспути депутатите в Скопие гласоподаваха с 62 гласа " за " и 51 " срещу " състава на новия кабинет отпред с водача на СДСМ Зоран Заев.

Заев, който беше отпред на държавното управление и в интервала от 2017 до началото на 2020 година, сформира по-компактен кабинет с 19 министри - седем по-малко от преди. Девет министри или резервираха постовете си, или бяха преместени на нови. Седем от министерствата бяха дадени на етнически албанци.

Зоран Заев съобщи пред депутатите, че новото му държавно управление ще се концентрира върху съживяването на стопанската система, оправянето с ковид и битката с корупцията. Той разгласи проекти за нови задгранични вложения на стойност 1 милиард евро, 40-процентно нарастване на минималната заплата и пенсиите и промяна в правораздаването.

Според съдружното съглашение с албанския Демократичен съюз за интеграция Заев ще съобщи премиерския пост на етнически албанец, препоръчан от по-малкия съдружен сътрудник, 100 дни преди приключването на 4-годишния мандат на държавното управление през 2024 година Това би бил първият случай, в който представител на албанското малцинство ще заеме тази позиция от оповестяването на независимостта на страната през 1991 година

Консервативната съпротива остро подлага на критика новия кабинет, като го разгласи за некадърен да се оправи с пандемията от ковид и да извърши обещанията си.

По време на парламентарния спор няколкостотин души организираха проява пред представителството на Европейския съюз и пред постройката на Народното събрание в центъра на Скопие, като стачкуваха против смяната на името на страната на " Северна Македония " и против " унижението " на македонската национална еднаквост и достолепие.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР