Парламентът на прие закон, разрешаващ масовото задържане на лица, търсещи

...
Парламентът на прие закон, разрешаващ масовото задържане на лица, търсещи
Коментари Харесай

Литва прие закон за масово задържане на мигранти

Парламентът на одобри закон, разрешаващ всеобщото задържане на лица, търсещи леговище, заяви Ройтерс. Причината е увеличеният напор от мигранти от Беларус, напомня БГНЕС.

През последните седмици Литва алармира за растеж на арестуваните незаконни мигранти по границата с Беларус. Властите оповестиха на 2 юли, че обстановката е рискова поради напора на незаконни мигранти и в тази връзка реши да издигне ограда с бодлива тел по границата с Беларус. Президентът на Беларус Александър Лукашенко, от своя страна, съобщи, че Минск към този момент няма да сдържа искащите да емигрират незаконно в страните в Европейски Съюз, защото поради глобите на Запада страната няма „ нито пари, нито сили ”.
 Литва построява ограда по границата си с Беларус Литва построява ограда по границата си с Беларус
В Литва стартира построяването на ограда по с Беларус като едно от средствата за попречване на незаконната миграция от територията н...

Днес Народното събрание на Литва утвърди всеобщото задържане на търсещи леговище лица и ограничи правото им на обжалване в опит да окаже сдържащ резултат против лицата, пресичащи границата с Беларус, заяви организацията. В поддръжка на закона гласоподаваха 84 от 141 депутати, като отхвърлиха апела на Червения кръст и на други неправителствени организации, които оповестиха, че законът нарушава интернационалните задължения на Литва и правата на мигрантите. Заради мигранционния напън Европейската организация за гранична и брегова защита ФРОНТЕКС съобщи, че ще даде незабавно помощ на Литва, напомня БГНЕС.

Ситуацията по границата на Литва с Беларус продължава да провокира безпокойствие, което е наложило нуждата от незабавна намеса от страна на ФРОНТЕКС за подсилване външната граница на Европейски Съюз, съобщи изпълнителният шеф Фабрис Леджери. Агенцията ще ускори помощта и ще изправи спомагателни гранични патрулни коли и специфични офицери за осъществяване на събеседване с мигрантите за събиране на информация.

Само през първата седмица на юли литовските управляващи са записали над 800 незаконни гранични прекосявания на границата си с Беларус. Докато през първата половина на годината множеството мигранти бяха от Ирак, Иран и Сирия, в последно време управляващите следят смяна в състава на миграционните потоци. През юли по-голямата част от идващите са жители на Република Конго, Гамбия, Гвинея, Мали и Сенегал, се споделя още в известието.

Бързите гранични намеси са предопределени да обезпечат незабавна помощ на държава-членка на Европейски Съюз, която е подложена на незабавен и извънреден напън по външната си граница, обвързван с огромен брой жители на страни отвън Европейски Съюз, опитващи се да влязат незаконно на нейна територия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР