Парламентът на Молдова одобри призива за продължаване на усилията за

...
Парламентът на Молдова одобри призива за продължаване на усилията за
Коментари Харесай

Молдовският парламент подкрепи кандидатурата за присъединяване на страната към ЕС

Парламентът на Молдова утвърди апела за продължение на напъните за присъединение към Европейския съюз, само че опозицията се отхвърли от гласуването, а сепаратистите в Приднестровието приканиха управляващите да се откажат от претенциите си към анклава.


Президентът Мая Санду, която твърди, че Русия е най-голямата опасност за сигурността на Молдова, трансформира участието в Европейски Съюз в крайъгълен камък на ръководството си в някогашната руска страна, която се намира сред Украйна и Румъния.

Като неприкрит съперник на войната на Русия в Украйна, тя прикани за осъществяване на референдум за участието в Европейски Съюз през тази година.

След спор, съвпаднал със срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел, Парламентът одобри с 54 гласа " за " и 0 гласа " срещу " декларация, в която се споделя: " Само присъединението към Европа може да подсигурява бъдещето на страната като суверенна, неутрална и пълноправна демократична страна ".

Тя дефинира интеграцията в Европейски Съюз като " най-приоритетния народен план на Молдова ". Молдова е една от най-бедните страни в Европа.

Опозиционният Блок на комунистите и социалистите, който симпатизира на Москва, напусна парламентарната зала.

В Приднестровието, парче земя, откъснало се от Молдова при разпадането на Съветския съюз, самопровъзгласилият се президент Вадим Красноселски прикани молдовските управляващи да признаят териториалната му самостоятелност и да се откажат от всички искания към нея.

" Няма различен излаз ", съобщи той по малкия екран на анклава. " Не може повече да се приказва за автономност. Трябва да си тръгнете от тези територии ".

Според него районът му " не е сепаратистки ", а " естествен комшия ", който се стреми към мир и непоклатимост.

Приднестровието, което е мощно подвластно от финансовата поддръжка на Русия, няма интернационално самопризнание, даже от Москва.

В продължение на 30 години той остава на източната граница на Молдова без особени разтърсвания, само че напрежението набъбна, откакто през януари молдовските управляващи постановиха мита върху всички артикули, влизащи и излизащи от района.

Миналия месец определени чиновници приканиха Москва за дипломатически ограничения за отбрана на района.

На срещата на върха на Европейски Съюз предходната година беше дадена зелена светлина за договаряния за участие както с Украйна, по този начин и с Молдова, само че не беше оповестена дата за началото на диалозите, а на срещата на 21 март в Брюксел нямаше изказване по въпроса.

Молдова е въвлечена в нарастващ спор с Русия, като в центъра на вниманието са войната в Украйна и Приднестровието.

През миналата седмица управляващите два пъти извикаха съветския дипломат поради решението на Москва да открие шест изборни секции в анклава за президентските избори в Русия, а на съветски посланик беше подредено да напусне страната.

Молдова е изправена пред разногласия с втори район в южната част на страната - Гагаузия, чийто водач се срещна с съветския президент Владимир Путин този месец и е обвързван с избягал проруски предприемач, наказан задочно на 15 години за всеобща машинация./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР