Парламентът на Литва прие законодателство, което позволява на граничните служители

...
Парламентът на Литва прие законодателство, което позволява на граничните служители
Коментари Харесай

Литва прие законодателство, позволяващо на гранични служители да връщат мигранти

Парламентът на Литва одобри законодателство, което разрешава на граничните чиновници да връщат мигранти, пресичащи границата незаконно, съобщи " Ройтерс ".

Литва, Полша и Латвия оповестиха за внезапно нарастване от 2021 година насам на мигрантите от страни като Ирак и Афганистан, които се пробват да преминат границите им от Беларус. Според тях и съгласно Брюксел това е форма на хибридна война, целяща да окаже напън върху Европейския съюз поради наложените на Минск наказания.

Литовските граничари към този момент отблъскват мигранти въз основа на държавна разпоредба от август 2021 година, която в този момент става закон.

" В този геополитически подтекст ние нямаме опция: би трябвало да се защитим и се нуждаем от принадлежности за това ", сподели вътрешният министър Агне Билотайте пред Народното събрание.
Законодателството включва разпореждания, съгласно които мигранти, хванати да влизат нелегално, могат да бъдат върнати назад с решение на началника на локалната гранична защита, без опция за обжалване.
Съгласно интернационалното право мигрантите имат право да изискат леговище и е неразрешено да се изпращат евентуални търсещи леговище назад там, където животът или благосъстоянието им може да са в заплаха.

Критици като " Амнести Интернешънъл " споделят, че законът основава риск да бъде отказано леговище на хора, нуждаещи се от протекция.

" Получавам непрекъснато тревожни отчети за модели на принуждение и други нарушавания на човешките права, осъществени против мигранти, в това число в подтекста на отблъсквания на границата на Литва с Беларус ", сподели в изказване комисарят на Съвета на Европа по правата на индивида Дуня Миятович.

 Българските евродепутати се разделиха да заплаща ли Европейски Съюз за ограда по границата Българските евродепутати се разделиха да заплаща ли Европейски Съюз за ограда по границата

Отблъскванията предизвикват незаконните мрежи, които транспортират мигрантите скрито, твърди локалната организация за правата на мигрантите " Сиена ".

Литва издигна 4-метрова (13-футова) ограда с дължина 550 километра по 690-километровата си граница с Беларус. Почти 900 мигранти са влезнали и са били върнати тази година, като доста от тях са прерязали оградата, сподели представител на граничната защита.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР