Парламентът на Литва гласува единодушно във вторник за определяне на

...
Парламентът на Литва гласува единодушно във вторник за определяне на
Коментари Харесай

Литва обяви "Вагнер" за терористична организация

Парламентът на Литва гласоподава единомислещо във вторник за установяване на съветските наемнически сили " Вагнер " за " терористична организация ", обвинявайки ги в " систематични, тежки закононарушения на експанзия " в Украйна.

В резолюцията депутатите показват, че " Вагнер " са опасност за държавната и публичната сигурност.

От началото на съветската инвазия в Украйна наемниците на " Вагнер " правят " систематични, тежки закононарушения на експанзия - ликвидиране и мъчения на цивилни в Украйна, бомбардиране на домове и други цивилни обекти - това е еднакво на тероризъм ", се споделя в документа.

Посочва се, че групировката получава гратис военно съоръжение от съветското държавно управление, в това число ракетни системи " Град ", танкове и бронирани транспортни средства, и е обучавана от съветското военно разузнаване (ГРУ).

В резолюцията се споделя още, че " Вагнер " са опасност за държавната и публичната сигурност. Документът също по този начин приканва други страни да последват образеца на Литва.

През май литовският Сейм също призна дейностите на Русия в Украйна за геноцид и Русия за държавен спонсор на тероризма.

 Съединени американски щати оповестиха Съединени американски щати оповестиха " Вагнер " за " транснационална незаконна организация "

Междувременно в тирада пред Европейския парламент в Страсбург литовският президент Гитанас Науседа съобщи, че " планът Европа е заплашен " от войната в Украйна и прикани европейското публично мнение да се сплоти още по-силно към помощта за Украйна.

Науседа заяви, че Литва е събрала 6 млн. евро за закупуване на бойни дронове за Украйна и 40 млн. евро за радари за противовъздушната защита.

Той прикани и други европейски страни да последват образеца на Вилнюс, който се отхвърли да употребява съветски енергийни източници за потребностите си и настоя за по-строги наказания против Русия, " с цел да спрем войната ".

Президентът се застъпи за основаване на специфичен боен арбитражен съд за наказване на причинителите на закононарушения в Украйна, които дефинира като " неизразим гнет ".

" Не можем да позволим на Русия да успее ", съобщи Науседа, добавяйки, че войната съставлява " исторически прелом " на оценка на европейските полезности.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР