Парламентът на Латвия гласува да забрани използването на символите Z

...
Парламентът на Латвия гласува да забрани използването на символите Z
Коментари Харесай

Парламентът на Латвия гласува да забрани използването на символите Z и V

Парламентът на Латвия гласоподава да забрани потреблението на знаците Z и V поради използването им от съветската войска по време на войната в Украйна, оповестява Euronews.

Депутатите гласоподаваха в четвъртък да забранят на хората да демонстрират знаци на военна експанзия и военни закононарушения на обществени събития.

Всеки, който бъде приет за отговорен по новия закон, ще бъде санкциониран до 350 евро, до момента в който фирмите могат да бъдат санкционирани до 2900 евро.

Латвийският парламент (Сейм) разгласи в изказване, че смяната на закона за публичните събития е " спешна”.

" Едновременно с това, че осъждаме военните дейности на Русия в Украйна, ние би трябвало да заемем твърда позиция против знаците във прослава на съветската военна експанзия ", съобщи Артус Кайминьш, ръководител на латвийската комисия по човешките права и публичните въпроси.

" Буквите " Z ", " V " или други знаци, употребявани за такива цели, нямат място на обществени събития ", добави той.

В Латвия към този момент работи възбрана на знаци, които предизвикват или популяризират нацистки или комунистически режими, с изключение на когато се употребяват за " просветителни, научни или художествени цели ".

На жителите към този момент е неразрешено да организират каквито и да било събития в границите на 200 метра от монумент на руската войска или свързани с нейната окупация на Латвия по време на Втората международна война.

През последния месец признакът " Z " се трансформира в постоянно срещана панорама на съветските военни транспортни средства и сметките в прокремълските обществени медии.

Руското министерство на защитата също употребява буквата " V " по отношение на войната в Украйна. Нито една от тези букви не съществува в съветската писменост.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба прикани за универсална възбрана на политическото потребление на буквата " Z” след нашествието.

Депутатите в друга балтийска страна, Литва, също разискват възбрана на черно-оранжевата " георгиевска лента " и признака " Z ".

Федералните управляващи в Германия също приветстваха решенията на някои страни да проверяват дали обособените случаи на приложимост на " Z " съставляват незаконни действия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР