Парламентът на Израел прие противоречиви закони, проправящи пътя за завръщането

...
Парламентът на Израел прие противоречиви закони, проправящи пътя за завръщането
Коментари Харесай

Израелският Кнесет прие закони, облекчаващи работата на Нетаняху

Парламентът на Израел одобри спорни закони, проправящи пътя за завръщането на ветерана Бенямин Нетаняху на поста министър-председател.

След успеха си на изборите на 1 ноември Нетаняху си обезпечи мандат за сформиране на държавно управление, подкрепено от ортодоксалните еврейски партии и извънредно десния блок.

Нетаняху ще показа пред Народното събрание в четвъртък проектокабинет, който съгласно анализатори ще бъде най-десният в историята на Израел.

Днес депутатите одобриха закон, който към този момент разрешава на всеки, който е наказан за закононарушения, само че не е получил присъда отнемане от независимост, да работи като министър.

Преди да бъде признат законът, съществуваше неустановеност дали Арие Дери, основен съдружник от ортодоксалната партия Шас, ще може да извършва длъжността, защото преди този момент той се е признал за отговорен за данъчни закононарушения.

Вторият признат закон разрешава на двама министри да извършват едни и същи функционалности.

Мярката е ориентирана към Министерството на защитата, където Безалел Смотрич, водач на групировката " Религиозен ционизъм ", ще бъде министърът, който ще управлява гражданските въпроси в окупирания Западен бряг.

Кнесетът гласоподава и за разширение на пълномощията на министъра на националната сигурност - сектор, който ще бъде поверен на Итамар Бен Гвир, друга крайнодясна фигура.

По време на утринната сесия съдружникът на Нетаняху Ярив Левин подаде оставка като краткотраен ръководител на Кнесета преди предстоящото му назначение на министерски пост.

Правилата изискват той да не е заемал поста на ръководител в продължение на 48 часа преди министерското предопределение.

Нетаняху, който се бори в съда с обвинявания в корупция, е заемал премиерския пост по-дълго от всеки различен в Израел, в това число от 1996 до 1999 година и рекорден 12-годишен мандат от 2009 до 2021 г. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР