Парламентът на Финландия одобри днес със 188 срещу 8 гласа

...
Парламентът на Финландия одобри днес със 188 срещу 8 гласа
Коментари Харесай

Финландският парламент гласува в подкрепа на членството на страната в НАТО

Парламентът на Финландия утвърди през днешния ден със 188 против 8 гласа (от общо 200) подаването от страната на кандидатура за присъединение към НАТО, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Гласуването, състояло се след двудневни диспути, проправя пътя за кандидатстване на Финландия за участие в алианса.

Финландският президент Саули Нинистьо и министър-председателката Сана Марин оповестиха в неделя, че желаят страната им да подаде молба за присъединение към НАТО.

Сега Нинистьо би трябвало да подпише кандидатурата, преди тя да може да бъде подадена в централата на НАТО в Брюксел дружно с сходна молба от Швеция.

Очаква се двете кандидатури да бъдат импортирани през идващите дни, показва АП.

Сутринта шведската министърка на външните работи Ан Линде подписа кандидатурата на своята страна за участие в НАТО, отбелязва ДПА. Швеция разгласи през вчерашния ден, че желае да се причисли към алианса.

Двете страни се надяват да станат членове на НАТО дружно.

Финландският външен министър Пека Хависто сподели, че решението не е мотив за празнуване, тъй като " има война в Европа ", показва Ройтерс.

" Членство на Финландия в НАТО няма да промени фундаменталното ни мислене, че постоянно ще търсим мирни решения и че сме обичаща мира страна, която на първо време ще търси дипломатически решения на всеки спор ", съобщи той по време на дебатите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР