Парламентът на ЕС и неговите 27 държави-членки се споразумяха днес

...
Парламентът на ЕС и неговите 27 държави-членки се споразумяха днес
Коментари Харесай

ЕП реши: Няма финансова помощ без върховенство на закона

Парламентът на Европейски Съюз и неговите 27 държави-членки се споразумяха през днешния ден да обвържат дълготрайния бюджет на блока с механизъм, който изисква от страни като Унгария да съблюдават разпоредбите за народна власт на общността, оповестиха чиновници.

„ Временното съглашение ", оповестено от Европейския съвет, значи, че Екологичен потенциал има право да откаже да утвърди бюджета на Европейски Съюз за 1,1 трилиона евро, както и 750-те милиарда евро за облекчение на вируса, в случай че не е приложено такова изискване.

Държавите от Европейски Съюз, които не зачитат върховенството на закона, рискуват да изгубят достъп до фондове на Европейски Съюз, според краткотрайна договорка, подписана от договарящите в Парламента и Съвета в през днешния ден, заяви Европейският парламент на формалния си уебсайт.

„ Днешното съглашение е крайъгълният камък за отбрана на полезностите на Европейски Съюз. За първи път създадохме механизъм, който разрешава на Европейски Съюз да спре да финансира държавни управления, които не зачитат нашите полезности като върховенството на закона ", сподели съдокладчикът Петри Сарвамаа (ЕНП, Финландия) след привършване на договарянията.

„ За нас е от решаващо значение крайните бенефициенти да не бъдат наказвани поради непозволените дейности на техните държавни управления и да продължат да получават обещаните им средства, както и да разчитат на тях, даже и откакто обвързващият механизъм е задействан. С горделивост можем да кажем, че създадохме мощна система, която ще подсигурява тяхната отбрана ", сподели съдокладчикът Рубиал (СД, Испания)

„ Не направихме компромис във връзка с полезностите: постигнахме сигурност върховенството на закона да се преглежда в подтекста на всички полезности на Европейски Съюз, залегнали в договорите, като независимостта на правосъдната власт. Всяко нарушаване на върховенството на закона ще бъде обхванато от механизма: от обособени нарушавания до систематични или повтарящи се, за които до момента не е съществувал механизъм ", сподели Сарвамаа.

„ Европейските жители чакат от нас да обвържем изплащането на средства от Европейски Съюз със ценене на върховенството на закона. Договореният през днешния ден механизъм прави тъкмо това ", заключи Рубиал.

Евродепутатите ще подсигуряват, че новият закон няма да се ползва единствено когато непосредствено се злоупотребява със средства на Европейски Съюз, като в случаи на корупция или измами. Той ще се ползва и за систематични аспекти, свързани с главните полезности на Европейски Съюз, които всички държави-членки би трябвало да зачитат - като независимост, народна власт, тъждество и ценене на правата на индивида, в това число правата на малцинствата.

Парламентаристите настояха също, че данъчните измами и укриването на налози се смятат за вероятни нарушавания, като включват както обособени случаи, по този начин и необятно публикувани и повтарящи се проблеми. Освен това те съумяха да обезпечат съответен член, който обяснява вероятния обсег на нарушаванията, като изброява образци за случаи, като опасност за независимостта на правосъдната власт, некадърност да поправя произволни/незаконни решения и ограничение на правните средства за отбрана.

От решаващо значение е, че евродепутатите съумяха да обезпечат мощен предпазен аспект на механизма: той може да бъде задействан освен, когато нарушаването се окаже директно засягащо бюджета, само че и когато съществува сериозен риск то да го направи, като по този метод подсигурява, че механизмът ще предотврати вероятни обстановки, при които средствата от Европейски Съюз могат да финансират дейности, които са в несъгласие с полезностите на Европейски Съюз.

За да се подсигурява, че крайните бенефициенти, които зависят от поддръжката на Европейски Съюз - като студенти, фермери или неправителствени организации, няма да бъдат наказвани за дейностите на техните държавни управления, може да бъде подавана тъжба до Комисията посредством уеб платформа, която ще помогне да се подсигурява, че въпросните суми ще бъдат получени. Комисията също по този начин ще има опция да прави финансова промяна, като понижи съответната част от помощта на Европейски Съюз за дадената страна.

Евродепутатите съумяха да съкратят времето, което институциите на Европейски Съюз ще имат за приемане на ограничения против държава-членка, в случай че се открият опасности от нарушение на правилото на правовата страна, до най-много 7-9 месеца (в съпоставяне с в началото поисканите 12-13 месеца от Съвета). След като откри съществуването на нарушаване, Комисията ще предложи да се задейства механизма за обвързване с държавните управления на Европейски Съюз. След това Съветът ще има един месец да одобри препоръчаните ограничения (или три месеца в изключителни случаи) с квалифицирано болшинство. Комисията ще употребява правата си да свика Съвета, с цел да се увери, че крайният период е спазен.

Договореното съглашение в този момент би трябвало да бъде публично признато от Парламента и министрите на Европейски Съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР