Парламентът на Армения ратифицира днес Римския статут на Международния наказателен

...
Парламентът на Армения ратифицира днес Римския статут на Международния наказателен
Коментари Харесай

Армения ратифицира Римския статут, готова е за арест на Путин

Парламентът на Армения ратифицира през днешния ден Римския статут на Международния углавен съд (МНС), с което Ереван призна юрисдикцията на МНС, съобщи Ройтерс.

Намерението на Армения да признае юрисдикцията на МНС предизвика недоволството на Русия, чиито връзки с Ереван бяха обтегнати от нахлуването на съветските сили в Украйна и от възобновяване на цялостния надзор на Азербайджан над азербайджанския район Нагорни Карабах, който в продължение на три десетилетия беше под контрола на етнически арменци.

МНС издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През по съмнения в противозаконното депортиране на стотици деца от Украйна в Русия. Признаването на юрисдикцията на МНС от Ереван значи, че Армения ще бъде задължена да арестува Путин, в случай че той стъпи на арменска територия, разяснява Ройтерс.

Армения споделя, че е разискала с Русия проектите си за признание на юрисдикцията на МНС, откакто през март Москва предизвести, че сходна стъпка ще има за Ереван " съществени последствия ".

За ратификацията гласоподаваха 60 депутати, срещу - 20. Решението е признато, разгласи ръководителят на арменския парламент Ален Симонян.

Опозиционните блокове " Армения " и " Имам чест ", които бойкотираха разискването на ратификацията, се върнаха в пленарната зала за гласуването и гласоподаваха " срещу ", отбелязва Българска телеграфна агенция. Те обявиха, че ратификацията няма нищо общо с ползите на Армения и с нея се преследват геополитически цели.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР