Парламентът може да отложи референдума за еврото, иницииран от Възраждане

...
Парламентът може да отложи референдума за еврото, иницииран от Възраждане
Коментари Харесай

Парламентът може да отложи референдума за еврото с повече от година

Парламентът може да отсрочи референдума за еврото, иницииран от " Възраждане " за повече от година. Това стана ясно от думите на доцент Наталия Киселова пред Нова нюз. Срокът, в който Народното събрание би трябвало да се произнесе по този референдум, изтича в петък.

" Ако Народното събрание утвърди да се организира референдум, " Продължаваме промяната - Демократична България " ще оспори пред Конституционния съд това решение. Ако откаже, " Възраждане " и " ИТН " ще сезират Конституционния съд за отхвърли.

И двата случая се отива пред Конституционния съд, само че в случай че има признато решение, съдът ще би трябвало да се произнесе в едномесечен период. Във вторият случай, процедурата може да трансферира повече от година ", изясни тя.

Според Киселова Народното събрание има няколко разновидността за деяние.

" Първият е да одобри препоръчаният въпрос без да се намесва в редакцията, вторият е да го отхвърли, какъвто случай до момента не е имало. Възможно е и да се предложи да се промени периода за приемане на еврото - редакция на текста на референдума - Национален статистически институт и Евростат ще преценяват по кое време България е достигнала нужните стопански индикатори за приемане на еврото ", изясни Киселова.

Тя разяснява и дали Народното събрание ще наруши Конституцияа в случай че допусне този референдум, каквито отзиви към този момент се чуха от адвокати.

" Законът не е планувал прелиминарен надзор на въпросите, показани от Инициативен комитет, които следва да се обсъдят от Народното събрани. Поради тази причина едвам когато един референдум влезе за объждане, тогава може да се каже дали е противконституционен. Законът е дал опция да се прередактира въпросът ", сподели Киселова.

И добави:

" При редактиране на въпроса към този момент може да се мисли за реализиране на икономическите критерии. Две неща би трябвало да участват в дебата - в кой миг България ще има избран % от приходите по отношение на общия за еврозоната, както и да се създадат разяснителна акция и такава за заплащане с карти ".

Юристът Атанас Кирчев счита, че референдумът за опазване на лв. е изрично противконституционен.

" Ще се стигне до сезиране на Конституционния съд, нещата са ясни. Ясно са закрепени изискванията за приемане на еврото, без закрепен период. Един възможен референдум, който да отсрочи приемането на еврото би трансформирал една интернационално уредена процедура ", съобщи той.

И допълнни, че има доста сериозна правна аргументация за недопускане на референдума.

" При страните членки първоначално постоянно има по-голямо отменяне на еврото, след това с разяснение и повече осведоменост, страховете отпадат. В България има доста мощна антиеврокампания, проведена от проруски сили.

Държавата поддържа пасивна роля, което е неприемливо, длъжни сме да проведем разяснителна акция. С 5% се е нараснала поддръжката за еврото, а с 8% доверието към валутата ", изясни Кирчев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР