Парламентът избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии,

...
Парламентът избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии,
Коментари Харесай

Благоевградският депутат Цвета Рангелова не събра достатъчно гласове, избраха Д. Атанасова и Б. Белазелков за конституционни съдии, и то за 9 г.

Парламентът избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии, и то с мандат 9 години. Благоевградският народен представител Цвета Рангелова не събра задоволително брой гласове. Само преди по-малко от седмица Конституционният съд обаче сподели, че мандатът на в този момент определените няма да е девет години, тъй като той е почнал през ноември 2021-а и февруари 2022-а.
Въпреки това обаче народните представители гласоподаваха мандатът на двамата да е девет години. За Белазелков гласоподаваха " за " 154 народни представители, а за Атанасова 159 бяха " за ". Белазелков влиза на мястото на Анастас Анастасов, чийто мандат изтече през ноември 2021-а, а Атанасова - на мястото на Гроздан Илиев, чийто мандат изтече през февруари 2022-а.

След гласуването Корнелия Нинова разгласи, че ще пратят запитване до Конституционен съд за мандата на новоизбраните съдии. Атанасова пък благодари на сътрудниците си.

Атанасова благодари на сътрудниците си за избора й.

Преди гласуването Костадин Костадинов изиска да се напише, че мандатът ще бъде седем години, само че болшинството от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи не го поддържаха. По двама от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС гласоподаваха " въздържал се ".

Дебатът продължи повече от три часа, като най-активни бяха от " Възраждане ", които имаха собствен претендент за Конституционен съд - Цвета Рангелова. Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия също се включваха с изявления. От (не) обединението се ограничиха с няколко реплики, забележки от място или да дават отговор, когато се почувстват наранени. Изказване направи само Христо Иванов.

Маргарита Махаева от " Възраждане " разгласи, че е " доста разтревожена от мнението " на Борислав Белазелков за брака, а точно, че бракът е свещенодействие, а гражданският брак бил договорка. Тя била разтревожена и от мнението му по въпроса дали отношението към Истанбулската спогодба можели да се промени. На чуването споделил, че практиката на Конституционен съд не е 10-те Божи заповеди. Разтревожена била и за мнението му по проблема с австралиеца Джок Полфрийман. Според нея и парламентарната й група такива хора нямали място в Конституционен съд. Тя попита и какво би станало, в случай че болшинството в Конституционен съд се състои от сходни хора. 24 часа

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР