Парламентът гласува новите лични карти с чип да влязат в

...
Парламентът гласува новите лични карти с чип да влязат в
Коментари Харесай

Новите лични карти с чип влизат в сила от 2020 година

Парламентът гласоподава новите персонални карти с чип да влязат в действие от 2020 година

Това взеха решение депутатите при гласуването на промени в Закона за прекосяването през България на непознати въоръжени сили. Чрез него обаче се вършат ремонти в Закона за персоналните документи.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов изясни в коридорите, че не се отлагала електронната идентификация, съобщи Дарик. Отлагало се въвеждането на новата система за издаване на български персонални документи.

Той напомни, че през 2008-2009 година се организира предходната така наречен паспортизация, с която се утвърдиха сегашните мостри на българските персонални документи. С измененията в закона от 2016 година се вкараха нови мостри - персонална карта с електронен притежател, паспорт с електронен притежател и удостоверения за престояване на чужденци на територията на България, сподели той.

Миналата година Министерство на вътрешните работи стартира подготовка за този развой на въвеждане на новата система за централизирана персонализация. "Към сегашния миг системата е децентрализирана, т.е. българските персонални документи се създават в 30 центъра. Новата процедура планува персонализирането да се прави единствено в един център в София ", изясни Ципов.

Промените плануват основаване на бърз и елементарен механизъм за споразумяване на пребиваването на задграничните военнослужещи от НАТО, цивилния съставен елемент и техните подвластни лица, работещи в структури на Алианса на територията на България до съществуването на техническа опция за издаване на карти, както изисква Законът за българските персонални документи - карта на чиновник в конструкция на НАТО и на подвластно лице на подобен чиновник.

Съгласно измененията, Министерството на защитата ще дава с писмо нужната информация на Министерство на вътрешните работи за издаване на разрешенията и удостоверенията за престояване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР