Парламентът единодушно подкрепи (170 гласа) предложения от Министерския съвет законопроект,

...
Парламентът единодушно подкрепи (170 гласа) предложения от Министерския съвет законопроект,
Коментари Харесай

Партиите ще връщат надвзети субсидии, реши парламентът на първо четене

Парламентът единомислещо поддържа (170 гласа) оферти от Министерския съвет законопроект, съгласно който получаващите по държавна дотация партии ще би трябвало да върнат " надвзетите " пари за три години обратно. Субсидиите, които би трябвало да бъдат върнати, се чака да са към 14.5 млн. лева

Малко преди този момент министър председателят Бойко Борисов се появи в Народното събрание и разгласи: " Вкарваме в Народното събрание закон, с който партийната дотация ще стане 1 лев ". Той разгласи, че спестените пари ще се дадат за строителство на детски градини и ясли.

Според вносителите от Министерския съвет дотациите ще се фиксират в размера от 11 лева за фактически получения от партията или обединението глас. При по този начин препоръчаната смяна общият размер на държавната дотация за политическите партии и обединения за една година ще бъде понижен с 6,5 млн. лева, като икономията би възлязла на 14,5 млн. лева за интервала от 26 май 2016 година до изплатената към 30 април 2019 година

До преизчисляване на дотациите се стигна, откакто " Шоуто на Слави " показа информация от Министерството на финансите, съгласно която през 2018 година политическите обединения са получавали не по 11 лв., а по 13.23 лв. на получен на изборите глас. Тълкованието на Слави Трифонов е, че сумите за дотацията се образуват на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а освен на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови недостатъци, а Българска социалистическа партия съобщи, че ще желае оставката му.

По време на дебатите ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова сподели, че съгласно нея няма неточност при използването на закона. " В Закона за политическите партии написа, че общата сума, планувана в бюджета, се разпределя съразмерно на получените гласове от всяка партия и коалиция. А общата сума, планувана за субсидиране на политическите партии и дотации, се дефинира годишно от бюджета според от броя на действителните получени гласове на последните парламентарни избори, при които за 1 глас са планувани 11 лева ", сподели Стоянова. Тя напомни, че през 2016 година в бюлетината се вкарва квадратчето " не поддържам никого ". Според нея даването на по-голяма дотация било техническа неточност, защото " от 2016 година не е изключвана частта от това квадратче ".

" Значи Българска социалистическа партия ни лук ял, ни лук мирисал, тъй като и те са получавали тази дотация ", сподели още Стоянова.

Абсурдно е да се упреква Българска социалистическа партия за това, че Министерството на финансите не си е свършило работата с изчисляването на дотациите, тъй като до 2016 година преди квадратчето " на поддържам никого " законът е бил явен, реагира депутатът от Българска социалистическа партия Филип Попов. Съпартиецът му Пенчо Милков сподели, че това законодателство е ненужно и всичко, което се случва, е " тотална излагация ". " И дребните деца към този момент схванаха, че се получават 11 лева за 1 получен глас. Законодателното решение, което преглеждаме през днешния ден, е неверно, тъй като текстът сега е явен ", сподели Милков.

Предложението на " Воля " дотация да получават единствено парламентарно показани партии беше отхвърлено. Субсидии получават партиите, получили над 1% на парламентарни избори, за обединенията е 4%, колкото е прагът за влизане в Народното събрание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР