Парламентарното сътрудничество, партньорството в ЕС и НАТО и приоритетите на

...
Парламентарното сътрудничество, партньорството в ЕС и НАТО и приоритетите на
Коментари Харесай

Главчев и Матраи обсъдиха партньорството в ЕС и НАТО и българското председателство

Парламентарното съдействие, партньорството в Европейски Съюз и НАТО и целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз разискаха ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев и заместник-председателят на Държавното заседание на Унгария Марта Матраи. Унгарска парламентарна делегация е на публично посещаване в България.

С днешната аудиенция продължаваме обичайно положителните и другарски връзки сред България и Унгария, означи на срещата Димитър Главчев. Той акцентира, че визитата се реализира на показателен ден - 19 октомври, Деня на българско-унгарското другарство и напомни, че на 15 септември предходната година българският парламент със свое решение разгласи тази дата за ден на другарство сред двете страни.

Димитър Главчев даде висока оценка на развиването на връзките сред България и Унгария на всички равнища и добави, че те са учредени на историческите и културни връзки и взаимните благосклонности сред двата народа. Имаме сходни позиции по доста въпроси от дневния ред на Европейски Съюз и сме изправени пред общи провокации, означи той. По думите му унгарското председателство на Вишеградската група и Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз дават спомагателни благоприятни условия за дейно взаимоотношение по настоящите тематики на района и Европа.

Председателят на Народното събрание съобщи, че България цени високо поддръжката на Унгария за присъединението на страната ни към Шенген. Той благодари за отношението на унгарската страна към българското национално малцинство и за основаната институционална рамка за малцинствата, която разрешава съхраняването на националната еднаквост на българите в Унгария.

На срещата беше разисквано и идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Димитър Главчев означи, че главен приоритет на страната ни ще бъде европейската вероятност на Западните Балкани.
Връзките сред двете страни се развиват чудесно и са на доста високо равнище, съобщи по време на диалога заместник-председателят на Държавното заседание на Унгария Марта Матраи. Тя подчертава и върху ползотворното съдействие сред двата Народното събрание и дефинира като извънредно значими дейните контакти сред комисиите за продан на скъп опит и положителни практики в областта на законодателството.

Наш общ интерес е запазването на единна Европа, което може да стане, единствено в случай че дружно работим за реализирането на общите ни цели, добави Марта Матраи. Ние поддържаме България за приемането на страната ви в Шенген, както и във връзка с отбраната на границите, тъй като това е значимо за всички нас, съобщи още тя. Унгария съблюдава прецизно правата на всички малцинства означи Марта Матраи и добави, че представителите на малцинствата в унгарския парламент, измежду които и представителят на българското малцинство, са извънредно дейни.
Унгарските парламентаристи бяха приветствани в пленарната зала на Народното събрание.

С „ цветущ празник " се поздравиха унгарските посетители и членовете на Групата за другарство България - Унгария в Народното събрание. Председателят на групата Милена Дамянова означи, че точно от народните представители, обединени от желанието за по-тесни и интензивни връзки с Унгария, е тръгнала самодейността за оповестяване на 19 октомври за Ден на българо-унгарското другарство. Отношенията сред нашите две страни имат своята история, а топлите усеща сред българите и унгарците са гаранция, че съдействието ни ще продължи да се развива на всички равнища, акцентира тя. Имаме огромни упования за задълбочаване на връзките в сферите на образованието, науката и културата в интервала 2017-2020 година, добави ръководителят на групата за другарство Милена Дамянова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР