Парламентарното питане е във връзка с многобройни жалби и сигнали

...
Парламентарното питане е във връзка с многобройни жалби и сигнали
Коментари Харесай

Бургаски депутати питат екоминистъра за замърсяването на въздуха


Парламентарното запитване е по отношение на многочислени тъжби и сигнали от жители за интензивни миризми на нефтопродукти, мазут, сяра, газ и препарена дървесина, които се появяват през цялото денонощие в другите жилищни региони и комплекси на града. Пикът е в интервала 26-28 януари т.г., когато бургазлии се оплакват от изключително мощна и задушлива миризма.

Бургаските депутати упорстват за съответен отговор от министър Димов заради обстоятелството, че терзанията на хората са свързани преди всичко с въздействието на нечистия въздух върху здравето им. Гражданите показват подозрения за незадоволителна успеваемост на реализирания надзор върху промишлените предприятия "Лукойл Нефтохим Бургас " АД, "Кроношпан България " ЕООД и други оператори.

От информацията в медиите стана ясно, че в този интервал системата "Зелен телефон " не е функционирала задоволително добре, а в късните часове телефонът е бил изключен и на процедура сигнали не са се приемали през огромна част от денонощието.

Специфичната неприятна миризма е сериозна индикация за вероятно замърсяване с органични субстанции, се споделя още в парламентарното запитване. Сигналите и жалбите от жители сочат към несъблюдение на заложеното Условие 9.4 в комплексните разрешителни на операторите за недопускане разпространяване на миризми отвън границите на индустриалната площадка. Операторите са длъжни в случаите на получени недоволства за миризми да подхващат незабавни дейности за идентифициране на аргументите за появяването им и да подхващат ограничения за предотвратяване/отстраняване на излъчванията на интензивно миришещи субстанции, генерирани от дейностите на площадката.

Питането е подписано от цялата група на народните представители от ГЕРБ-Бургас - Ивелина Василева, Диана Саватева, Димитър Бойчев, Ася Пеева, Галя Василева и Иван Вълков. Според тях, бургаската общност чака явен отговор на въпросите, какви инспекции са осъществени от РИОСВ-Бургас от началото на годината до в този момент, има ли подхванати ограничения и дейности по контрола върху активността на операторите, както и открити ли са проблеми при действието на системата за сигнали и недоволства "Зелен телефон ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР