Парламентарните избори в неделя могат да влязат в историята, като

...
Парламентарните избори в неделя могат да влязат в историята, като
Коментари Харесай

Изборите в Италия ще издигнат най-дясното правителство след Втората световна война

Парламентарните избори в неделя могат да влязат в историята, като дадат на Италия първата жена министър-председател отпред на най-дясното държавно управление от Втората международна война насам - Джорджия Мелони.
През 2018 година националистическата партия " Братя на Италия " (FdI) на Джорджия Мелони едвам събра 4% от гласовете, само че този път се чака партията да вземе към 25% и да изведе алианса от консервативни сътрудници до ясно парламентарно болшинство.

" В Италия съществува концепцията, че сме пробвали всички останали, тъй че дано в този момент опитаме нея ", сподели Волфанго Пиколи, съпредседател на консултантската компания за политически риск Teneo.
Ако Мелони завоюва, тя ще бъде изправена под дъжд от проблеми: растящи разноски за сила, задушаваща планина от задължения, допустима криза и все по-опасен спор в Украйна.
Досегашният министър-председател Марио Драги беше възприеман като успокояваща фигура от интернационалните вложители, само че през юли подаде оставка след протест в държавното управление на националното единение.

За разлика от всички останали водачи на огромни партии, Мелони отхвърли да се причисли към обединението на Драги. Тя остана в съпротива и известността ѝ растеше, до момента в който подлага на критика всяка крива стъпка на държавното управление.
" Мелони е превъзходен комуникатор, само че е изправена пред обилни стопански ограничавания и няма огромен опит, тъй че евентуално няма да се радва на дълъг политически меден месец ", споделя Пиколи.
Битката не е предрешена
Възможно е Мелони да получи доста по-малко болшинство, в сравнение с предвидиха анализаторите или даже да не получи задоволително гласове. Това отвори пътя за политическа неустойчивост, която постоянно поразява Италия.
Преди 10 дни се смяташе, че десният блок, който включва " Лигата " на Матео Салвини и партията " Форца Италия " на Силвио Берлускони, ще получи към 45% от гласовете - резултат, който би трябвало да им обезпечи над 60% от всички места в Народното събрание.
Но от този момент насам се популяризират спекулации, че " Лигата " на Салвини, подложена на непрекъснати офанзиви поради исторически околните си връзки с съветския президент Владимир Путин, е изостанала, до момента в който лявото " Движение 5 звезди " се е издигнало.
Към несигурността се прибавя и фактът, че гласоподавателите ще гласоподават парламент в понижен състав, като броят на местата в долната камара на Народното събрание ще бъде понижен от 630 на 400, а броят на местата в Сената ще бъде понижен от 315 на 200. Това усложнява напъните за прогнозиране на резултатите.
" Един от резултатите на намаляването на броя на местата в Сената е, че е належащо относително малко в процентно отношение, с цел да се премине от голямо болшинство към доста понижено болшинство ", сподели Лоренцо Преглиаско, началник на социологическата организация YouTrend.
Неофашистки корени
Десният блок изтърси старите си обещания за понижаване на налозите, намаление на пенсионната възраст и попречване на достъпа на мигранти до Италия с лодки от Северна Африка. Мелони предложи даже морска обсада.
Опонентите настояват, че сходна стъпка би била противозаконна и неприложима.
Основната лявоцентристка Демократическа партия нееднократно е предупреждавала, че избирането на Мелони е рисково заради неофашисткия генезис на FdI и връзките ѝ с унгарския националистически водач Виктор Орбан.
Мелони омаловажава личното си крайнодясно минало. Тя твърди, че групата ѝ е сходна на английската Консервативна партия и твърдо поддържа Украйна във войната ѝ с Русия.
Но по време на предизборната акция тя внимава да не отчужди тези съществени поддръжници, които се асоциират с крайната десница.
Мечтая за нация, в която хората, които дълги години трябваше да свеждат глава, преструвайки се, че имат разнообразни хрумвания, с цел да не бъдат наказани, в този момент могат да кажат какво мислят ", сподели тя на протест по-рано тази седмица.
Гласуването ще продължи в неделя от 7,00 до 23,00 ч. (0500-2100 GMT), а цялостните резултати ще бъдат оповестени в понеделник сутринта.
Дори и да има безапелационен резултат, идващото държавно управление надали ще встъпи в служба преди края на октомври, защото новият парламент ще заседава едвам на 13 октомври. 
 
Източник: БГНЕС
Следвайте " Гласове " в
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР