Парламентарните избори в Испания в неделя могат да превърнат страната

...
Парламентарните избори в Испания в неделя могат да превърнат страната
Коментари Харесай

Предсрочните избори в Испания може да доведат крайната десница на власт за първи път след Франко

Парламентарните избори в Испания в неделя могат да трансфорат страната в последната членка на Европейския съюз, която се ориентира към популистката десница – смяна, която би представлявала сериозен поврат след пет години ръководство на ляво държавно управление, написа „ Асошиейтед прес “.

Премиерът Педро Санчес свика предварителни избори, откакто неговата Испанска социалистическа работническа партия и нейният дребен крайноляв съдружен сътрудник „ Unidas Podemos („ Обединени можем “) победиха на локалните и районни избори.

Дясноцентристката Народна партия излезе от изборите на 28 май с най-вече гласове. Проучванията за общите избори непрекъснато слагат Народната партия преди всичко – само че евентуално се нуждае от поддръжка от крайнодясната партия Vox, с цел да сформира държавно управление. Подобна коалиция би върнала една крайнодясна групировка в испанското държавно управление за първи път, откогато страната мина към народна власт след гибелта през 1975 година на военачалник Франсиско Франко, диктаторът, управлявал Испания близо 40 години.

Народната партия и Vox се споразумяха да ръководят дружно в към 140 града от май, както и да прибавят още два района към този, в който към този момент управляваха взаимно. Сенатор Алберто Нунес Фейхоо, водач на Народната партия, не изключи партньорство на национално равнище.

Водена от някогашния член на Народната партия 47-годишния Сантяго Абаскал, Vox се опълчва на правата за абортите , отхвърля изменението на климата и отхвърля нуждата държавното управление да се бори с насилието , учредено на пола. Проучванията демонстрират, че партията може да приключи на трето място този уикенд, което би сложило Абаскал в ролята на крал. Нагоре Калво Мендисабал, старши учител по испанска и европейска политика и общество в Кралския лицей в Лондон, счита, че вероятността Vox да влезе в държавното управление рамкира парламентарните избори в неделя „ от позиция на бъдещето на демокрацията в Испания като това, което е заложено на карта “. Калво акцентира:

„ Манифестът на Vox на процедура е прекопирване и слагане на правилата на режима на Франко. То дава обещание, да вземем за пример, връщане към мощно централизирано държавно управление посредством унищожаване на 17-те района, зародили след гибелта на Франко. “

Отвъд Испания, държавно управление на обединението Народната партия-Vox би означавало, че различен член на Европейски Съюз се е придвижил твърдо надясно – наклонност, следена неотдавна в Швеция , Финландия и Италия . Държави като Германия и Франция са обезпокоени от това, което сходна смяна би предвещала за имиграционните и климатичните политики на Европейски Съюз , прецизира Калво.

Испания пое ротационното председателство на Европейски Съюз на 1 юли. Санчес се надяваше да употребява шестмесечния мандат, с цел да показва напредъка, реализиран от държавното управление му преди националните избори, в началото планувани за декември.

Притесненията на гласоподавателите по отношение на имиграцията и разноските за живот , както и разочарованието от възприеманата интервенция на Европейски Съюз в националните каузи, постоянно са представени като пояснение на увеличението на поддръжката на десните в други страни.

В Испания обаче преобладаващият въпрос е „ честността “ на политика социалист , който е министър-председател от юни 2018 година, съгласно Мария Хосе Канел Креспо, професор по политическа връзка в мадридския университет Комплутенсе.

През по-голямата част от миналата година Народната партия преследва упорита медийна и парламентарна акция за нуждата да победи това, което назовава „ санчизъм “ , представяйки премиера като измамник поради противоположния му завой по значими въпроси. Санчес пък акцентира, че в никакъв случай няма да сформира държавно управление с Подемос , като го счита за прекомерно коренно, само че въпреки всичко го направи през 2019 година Санчес също по този начин посочи, че няма да помилва девет сепаратисти, които бяха наказани за протест, откакто упорстваха за отцепването на района Каталуния – само че по-късно го направи.

Народната партия твърди, че неговото държавно управление на малцинството предава Испания, като се причислява към екстремистите в баските и каталунските районни партии, които в последна сметка желаят самостоятелност .

Но най-големият гаф на обединението Социалист-Подемос пристигна в това, което се предполагаше, че е една от символичните елементи на прогресивното законодателство . Законът за половото единодушие , признат през октомври, по нехайство разреши на повече от 1000 наказани причинители на полови закононарушения да бъдат понижени присъдите им, а над 100 получиха предварително освобождение. Санчес се извини и законът беше променен, с цел да затвори правната малка врата, само че епизодът даде скъп материал за десните партии и десните медии.

„ Санчес направи по-лесно за него да бъде възприеман като измамник “ , увери Канел, добавяйки, че не е оказал помощ на идеята му, когато изясни в телевизионно изявление, че „ Санчисимо “ значи зло, неистини и операция .

51-годишният министър председател също по този начин се показа пагубно в единствения избирателен ефирен спор с 61-годишния Фейхоо от Народната партия. Анализите на социологическите изследвания демонстрират настроения срещу Санчес и страхът от влизане на Vox в държавното управление накара към 700 000 гласоподаватели социалисти да преминат към Народната партия, по думите на Канел. Тя добави:

„ Гласуването няма да бъде за корупция или стопанска система. Ще бъде стимулирано от отвод на Санчес. “

Санчес за първи път встъпи в служба през юни 2018 година, откакто завоюва избор на съмнение , който постави завършек на осемгодишното ръководство на Народната партия на фона на огромен корупционен скандал . Той управлява служебно държавно управление, до момента в който след два избора през ноември 2019 година не подписа договорка с Подемос.

В рамките на месеци Испания беше една от най-силно засегнатите страни от COVID-19 пандемията по повод както на смъртните случаи, по този начин и на икономическото влияние, поставяйки на съществено тестване силата на лявото съдружно държавно управление. Инвазията на Русия в Украйна и нейните странични финансови резултати подложиха на тестване страната още веднъж.

Но в навечерието на изборите през май Санчес може да се похвали с растяща стопанска система , спад на безработицата и инфлацията, нараствания на пенсиите и минималната работна заплата и определяне на най-малък жизненоважен приход. Правителството също по този начин контракти договорка с Европейски Съюз, която му разреши да понижи разноските за сила на потребителите, провокирани от войната на Русия в Украйна.

Различните ограничения помогнаха на милиони хора, само че явно не са повлияли за лоялността на гласоподавателите . Калво от Кралския лицей в Лондон счита, че националистическата тактичност на десните е предиздвикала Санчес да се отбрани, до момента в който похвално прогресивните политики на неговата лява коалиция са създали държавното управление да наподобява безпомощно .

Фактор, който може да разстрои прогнозите на социологическите изследвания, е Сумар, ново придвижване от 15 дребни леви партии, в това число Подемос, водени от извънредно известния министър на труда на Испания Йоланда Диас. Ако победи Vox за трето място в неделя, Сумар може да обезпечи поддръжка на социалистите за образуване на ново съдружно държавно управление.

Тъй като изборите се организират в разгара на лятото, милиони жители евентуално ще изоставен нормалните си изборни места. Но поръчките за гласоподаване по пощата се усилиха и формалните лица пресметнаха 70% изборна интензивност .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР