Парламентарните избори на възвръщенците. Това може да е една от

...
Парламентарните избори на възвръщенците. Това може да е една от
Коментари Харесай

Лидерската битка за парламента ще е в София. Зрелищната - в Благоевград

Парламентарните избори на възвръщенците. Това може да е една от отличителната характерности на идния следващ предварителен избор. С приключването на периода за регистрация на кандидатските листи стана ясно, че в тях още веднъж намират място мнозина, които не чакахме да забележим още веднъж в дейния парламентарен живот. 

Един от тях е Слави Трифонов. След късото си престояване в 45-ото национално заседание шоуменът и водач на " ИТН " се държеше и говореше по този начин, като че ли не има намерение повече да се кандидатира. Сега обаче го прави - освен това не от един, а от два изборни региона.

Така се държаха и говореха и двамата му съпартийци и сценаристи Филип Станев и Ивайло Вълчев. Те се отхвърлиха от депутатските банки в 47-ото Народно заседание без пояснения, а Станев даже не беше претендент за 48-ото. Сега обаче и двамата са на челни места в листите на Има Такъв Народ. 

Обратно към Народното събрание, години откакто даже го оглавяваше, поема проф. Огнян Герджиков дружно с възроденото наскоро Национална движение „Симеон Втори" и с ред други известни лица от старите парламентарни ленти - като да вземем за пример някогашния народен представител Станимир Илчев, който в този момент оглави царската партия.

И в случай че за Има Такъв Народ и Национална движение „Симеон Втори" все още е под въпрос дали ще прескочат бариерата за влизане в Народното събрание, то за един различен претендент влизането е несъмнено. Делян Пеевски пропусна присъединяване в изборите през април 2021 година, и въпреки да взе присъединяване във всички останали до момента, сътвори усещане като да се е отегчил от предизборни акции. Дори през миналите седмици ръководителят на партията Мустафа Карадайъ разгласи, че персонално ще го убеждава да се включи в листите. 

Изглежда го е убедил, тъй като Пеевски ще води две листи - както постоянно в Пазарджик и в Благоевград.  

С което Първи многомандатен изборен регион се обрисува като сцена на една от най-зрелищните предизборни борби в идната акция. Защото дружно с Пеевски там ще бъде и Слави Трифонов, който води Има Такъв Народ в Благоевград. Шоуменът е отпред и в Стара Загора. За гласовете на благоевградчани ще се съревновават още водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и предходният началник на депутатите от " Продължаваме промяната " Андрей Гюров. ГЕРБ изпраща там досегашният зам.-шеф на Народното събрание Росен Желязков, а " Възраждане " - някогашният народен представител и съмишленик на Костадин Костадинов - Цончо Ганев.

Софийската конкуренция и завръщането на Има Такъв Народ

В така наречен лидерски регион – 25-и в София, ще мерят сили Бойко Борисов и Корнелия Нинова. А Борисов ще има опция да опита реванш против Христо Петров - Ицо Хазарта, който го победи с преференции на последните два избора в същия регион.

Листата на „ Възраждане “ води ръководителят Костадин Костадинов. Тук излиза и Огнян Герджиков, който оглавява листата на Национална движение „Симеон Втори" в региона. А лидер от Има Такъв Народ ще бъде Филип Станев, който се прочу със скъсаните си дънки в 45-ото Народно заседание. 

В същия регион обединението " Левицата! " избра за лидер Цветеслава Гълъбова, която беше съпредседател на инициативния комитет, издигнал Румен Радев за втори президентски мандат.

В другия столичен регион – 23-ти, съревнованието ще е сред някогашния министър председател и съпредседател на Политическа партия Кирил Петков, Румен Христов (лидер на Съюз на демократичните сили и номинация на обединението сред сините и ГЕРБ, както и някогашния министър на туризма Христо Проданов от Българска социалистическа партия. Национална движение „Симеон Втори" издига в този регион новоизбрания си ръководител Станимир Илчев.

В 24-ти регион единственият партиен лидер е Христо Иванов (ПП-ДБ). С него се състезават някогашни редови депутати - Тома Биков (ГЕРБ-СДС), Петър Петров ( " Възраждане " ), Георги Свиленски (БСП),
24-и регион от името на Политическа партия и Демократична България ще бъде управляван от Христо Иванов, другият съпредседател на Демократична България, ГЕРБ залагат още веднъж на Тома Биков, а Българска социалистическа партия на Георги Свиленски, някогашен началник на ПГ. А Татяна Дончева ( " Левицата! “) също ще премери сили тук.

В Пловдив също ще се сблъскат няколко съществени имена. Там Бойко Борисов ще се състезава със сваления ръководител на 47-ия парламент Никола Минчев (ПП-ДБ), с някогашния длъжностен министър председател, а в този момент водач на „ Български напредък “ Стефан Янев. Тук Има Такъв Народ за лидер издигат някогашния районен министър Гроздан Караджов.

От Има Такъв Народ се завръщат и някогашният началник на групата на Има Такъв Народ Тошко Йорданов, който оглавява листата във Варна и Плевен, някогашният народен представител Станислав Балабанов (Пазарджик и Пловдив-област), както и Ивайло Вълчев (Бургас и София-област).

Любопитни претенденти се срещат и в символния Кърджали

Традиционният победител там - Движение за права и свободи, издига обичайния си лидер - водача Мустафа Карадайъ. По същия метод, въпреки и след мандат пауза, постъпва и ГЕРБ с Цвета Караянчева. Изненадата обаче пристигна от " Продължаваме промяната-Демократична България ", които изпращат в родопския град ръководителя на ДСБ Атанас Атанасов. Дългодишният лидер на Българска социалистическа партия там - Милко Багдасаров, този път липсва от листата. Той изясни отхвърли си да се кандидатира с персонални аргументи, по тази причина първа на тези избори от Българска социалистическа партия в Кърджали ще бъде Жени Николова. 

Също с персонални аргументи от място в листата на Движение за права и свободи се отхвърли депутатът на няколко мандата Ерджан Себайтин. На негово място депутатска банка след дълги години още веднъж ще заеме някогашният евродепутат и член на партийното управление Филиз Хюсменова. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР